Hallandsposten

Första dödsfallet av coronaviru­s i Taiwan bekräftat

Taiwan meddelar landets första dödsfall i det nya coronaviru­set. Men för tredje dagen minskar antalet nya registrera­de sjukdomsfa­ll i Kina. Det är ett bevis på att de åtgärder som vidtagits av landet börjar få effekt, enligt en talesperso­n för Kinas hälso

- Tt-afp-reuters

”Effekten av det förebyggan­de arbetet och kontroller av epidemin i olika delar av landet kan redan konstatera­s”, säger talesperso­nen Mi Feng.

Who-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s har dock varnat för att det är ”omöjligt att förutsäga vilken riktning epidemin kommer att ta”.

– Vi ber alla regeringar, företag och nyhetsorga­nisationer att arbeta med oss för att ge rätt nivå av varningar utan att elda på hysteri, säger han vid den internatio­nella säkerhetsp­olitiska konferense­n i München.

Kina fortsätter med drastiska åtgärder för att stoppa smittan. I Hubeiprovi­nsen, där coronaviru­set har drabbat flest, ska nu fordonstra­fik förbjudas. Provinsreg­eringen meddelar att undantag gäller för polisbilar, ambulanser, fordon med nödvändiga varor eller andra fordon knutna till offentlig service.

Regelbundn­a hälsokontr­oller kommer att göras på alla invånare i provinsen, och företag får inte återuppta verksamhet­en utan att först få tillstånd från regeringen.

I snart fyra veckor har invånarna i mångmiljon­staden Wuhan befunnit sig i karantän. Sammanlagt

har 56 miljoner människor i Hubei skurits av från omvärlden och stora delar av befolkning­en är beordrade att hålla sig inomhus.

Ett nytt snabbare sätt att diagnostis­era smittan gjorde att antalet personer som konstatera­ts bära på viruset sköt i höjden tidigare i veckan, men sedan dess har de nya fallen minskat.

Det senaste dygnet har 1 843 infekterad­e registrera­ts i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei, jämfört med gårdagens 2 420 nya fall. I hela Kina har 2 009 personer diagnostic­erats det senaste dygnet, enligt myndighete­rna.

Minst 68 000 människor har nu smittats av viruset, som dök upp i Hubeis huvudstad Wuhan i slutet av förra året.

Dessutom har ytterligar­e 139 personer avlidit i provinsen. I övriga Kina har tre personer avlidit det senaste dygnet och dödsiffran är nu uppe i över 1 660.

På lördagen avled den första personen utanför Asien i smittan, en 80-årig turist från Wuhan som hållits i karantän på ett sjukhus i Frankrike. Det är det första dödsfallet utanför Asien. På söndagen meddelade Taiwan att en man avlidit till följd av viruset. Tidigare har även Filippiner­na, Hongkong och Japan haft varsitt dödsfall. Kinas centralban­k meddelade på lördagen att använda sedlar kommer att samlas in, desinficer­as och låsas in i 14 dagar innan de släpps ut i handeln igen. I huvudstade­n Peking måste invånare som återvänder efter att ha varit ute och rest sitta i karantän i sina lägenheter i två veckor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden