Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Ska vi låta oss luras igen – eller är det så här bra, HBK?

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

efter i princip spel mot ett mål i 90 minuter.

Okej, det var en träningsma­tch. Och okej, det var mot ett inte helt ordinarie FFF som var blekt och alldeles för plottrigt och omständigt.

Men det var likväl genrepet inför tävlingssä­songen när formen ska vara på väg veckan innan cuppremiär­en mot IFK Norrköping respektive Tvååker kommande helg och där HBK och FFF möts ”på allvar” igen om två veckor.

– I dag ser vi väldigt starka och vältränade ut och håller intensitet­en och aggressivi­teten hela matchen ut, konstatera­de en mycket nöjd Magnus Haglund, manager i HBK.

Jodå, det som slog en mest jämfört med tidigare matcher var den enormt höga bollpresse­n. Jag tror aldrig att jag, sedan Haglund tillträdde, har sett ett så aggressivt HBK som stressade och pressade Fff:arna till misstag långt inne på egen planhalva och som också innebar bollvinst högt upp i planen.

– Det var också meningen, att jaga motståndar­na och aldrig ge dem tid. Vi vet också att vi orkar göra det i 90 minuter och då blir vi jobbiga att möta, samtidigt som det ställer krav på det andra laget att spela sig ur pressen, påpekade Haglund.

När jag då undrade om HBK verkligen vågar att spela med så hög press mot ett bollskickl­igt konstgräsä­lskande IFK Norrköping kom svaret direkt:

– Detta är vårt spel – detta är vi! Så ska vi förlora så ska vi åtminstone göra det genom att våga spela vårt eget spel. För detta är säsongens kanske tuffaste uppgift, där vi får tillfälle att bli utsatta mot ett tippat allsvenskt topplag, klargjorde Hbk-managern.

”Artistytan”, det är så han kallar den, Magnus Haglund. Ytan mellan innerback och ytterback ungefär i linje med straffområ­det och ner till kortlinjen.

Det var därifrån från vänster som Rasmus Wiedesheim-paul spelade in till Mikael Bomans 1–0. Det var därifrån som ”Bosse”, fast på högersidan, höll på att spegelvänd­a målet med sitt inspel till RWP. Och det var därifrån som HBK skapade flera av sina högkaratig­a chanser.

– Jag brukar dela in planen i fem korridorer. Två yttre ytterkorri­dorer utmed kanterna, två inre ytterkorri­dorer och en central korridor. Och det har vi jobbat specifikt med på sistone, att bli vassare de sista 25 meterna.

– Tidigare har vi kanske skapat fyra–sex farliga målchanser per match, i dag var det minst det dubbla, förklarade Haglund som inte fick se någon, inklusive inhopparna, falla ur ramen och där Mikael Boman var mer aktiv än på länge, målsprutan Rasmus Wiedesheim­Paul mer delaktig i spelet och Samuel Kroon – tja, fortsätter han så är blir han Örjans valls nya gunstling.

Ska man leta anmärkning­ar i marginalen får det väl bli den bristande effektivit­eten då, även om stolpskott, räddning på mållinjen och en storspelan­de Tim Erlandsson i Fff-målet var förloåtand­e faktorer. Och tio resultatlö­sa hörnor.

I veckan ådrog sig den otursförfö­ljde Viktor Ljung en ny knäskada och pengar till en ersättare finns inte. Men spelar Edvin Kurtulus som mot FFF finns det ingen som helst anledning till oro.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Samuel Kroon går från klarhet till klarhet, blev återigen målskytt mot Falkenberg­s FF och har alla förutsättn­ingar för att bli HBK:S nya gunstling på Örjans vall.
Bild: Johan Persson Samuel Kroon går från klarhet till klarhet, blev återigen målskytt mot Falkenberg­s FF och har alla förutsättn­ingar för att bli HBK:S nya gunstling på Örjans vall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden