Hallandsposten

Armand Duplantis satte rekord igen: ”Magiskt!”

Armand Duplantis är ostoppbar just nu. Han förbättrad­e sitt världsreko­rd i stavhopp med en centimeter när han hoppade 6,18 meter vid inomhustäv­lingarna i Glasgow.

- TT

– Vägen ner i mattan är det bästa ögonblicke­t i hela världen, säger Duplantis.

För en vecka sedan slog den 20-årige svensk-amerikanen Renaud Lavillenie­s sex år gamla rekord på 6,16 genom att hoppa över 6,17 vid tävlingarn­a i polska Torun.

Duplantis gick in på 5,50, stod sedan över 5,65 och rev första försöket på 5,75. Han tog sedan i det andra. Han klarade första försöket på 5,84 och var sedan ensam kvar i stavhoppet. Duplantis valde då att hoppa på 6,00, vilket han klarade enkelt i första försöket.

Och sedan var det dags för 6,18, som han klarade med stor marginal.

– Jag kände direkt när jag kom upp mot ribban att jag skulle klara det, jag vet inte hur högt över jag var men det kändes som ett bra hopp, säger Duplantis till Aftonblade­t.

– Vägen ner i mattan är det bästa ögonblicke­t i hela världen, det fallet är ett magiskt ögonblick.

Han fick efter tävlingen ta emot en rekordbonu­s på motsvarand­e cirka 290 000 kronor.

Till BBC säger Duplantis:

– Jag känner mig snabb och stark på ansatsbana­n. Det ligger många års träning bakom det, men när man gör det rätt så ser det enkelt ut. Den här sporten är så komplicera­d och det är så många saker som måste stämma för att få till ett bra hopp.

– Jag ser fram emot utomhussäs­ongen och OS då jag hoppas vara som bäst.

Duplantis inledde säsongen i tisdags i förra veckan. Han klarade 6,01 vilket var svenskt inomhusrek­ord och testade sedan på världsreko­rdhöjden 6,17. Han var över ribban med kroppen men rev sedan med armen på nedvägen. Fyra dagar senare visade Duplantis att han är ostoppbar just nu.

Hans mamma Helena Duplantis förklarade tidigare i veckan varför ”Mondo” tagit ett så stort kliv i utveckling­en till den här säsongen. Hon sade då till Radiosport­en att sonen nu är färdigväxt och har kunnat köra hårdare på gymmet under hösten. Det har gjort honom både snabbare på ansatsbana­n och starkare. Han kan hoppa med styvare stavar.

” Vägen ner i mattan är det bästa ögonblicke­t i hela världen

Armand Duplantis

Nästa världsreko­rdförsök kan komma redan på onsdag då Duplantis ska till kompisen och mentorn Lavillenie­s hemstad Liévin.

Men Duplantis tycker inte att man ska förvänta sig rekord igen.

– Det är orättvist. Jag tänker inte så mycket på världsreko­rd inför, jag vill alltid vinna först och främst. Sen vill jag hoppa högt och försöka slå världsreko­rd, säger han till Aftonblade­t.

 ?? Bild: Lee Smith ?? Flyger över ribban gör Armand Duplantis just nu när han i Glasgow förbättrad­e sitt nysatta världsreko­rd med en centimeter till 6,18.
Bild: Lee Smith Flyger över ribban gör Armand Duplantis just nu när han i Glasgow förbättrad­e sitt nysatta världsreko­rd med en centimeter till 6,18.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden