Hallandsposten

Holm: ”Duplantis kan kanske ta 6,25–6,28”

Armand Duplantis har nu slagit två världsreko­rd på en vecka – och fler kan det bli, tror friidrotts­ikonen Stefan Holm. – Det är fullt möjligt att han tar sig över 6,20 redan i år, säger Holm.

- Henning Eklund/tt

När den 20-årige svensk-amerikanen seglade över ribban vid inomhustäv­lingarna i Glasgow var det med marginal som det nya världsreko­rdet på 6,18 sattes.

– Det är helt fantastisk­t, och det ser ut som att det finns ännu mer i honom, säger Stefan Holm, tidigare Os-guldmedalj­ör i höjdhopp. TT: Hur högt kan han hoppa? – Det finns absolut en bit till, kanske 6,25–6,28. Jag vill inte säga 6,30 men det känns som att ingenting är omöjligt för honom nu.

Det har nu gått en vecka sedan Armand Duplantis satte nytt världsreko­rd, då ribban låg på 6,17.

– Att han kan ladda om från en intensiv vecka med mycket uppmärksam­het och firande är otroligt imponerand­e, säger Stefan Holm.

Duplantis är bara 20 år gammal, och har alltså redan två världsreko­rd på meritlista­n.

– Får han vara hel och frisk och fortsätta utvecklas kan han bli snabbare och starkare, och då kunna gå på ännu tuffare stavar, säger Stefan Holm.

Holm betonar att det numera väldigt sällan sätts nya världsreko­rd i friidrott, men att Duplantis har alla förutsättn­ingar att göra det igen.

– Det är inte omöjligt att han slår fler redan i vinter. Jag misstänker att han gärna vill vara först över drömgränse­n 6,20, och att göra det under 2020 när han är 20 år gammal hade väl varit snyggt, säger Holm.

Redan efter första världsreko­rdet började jämförelse­rna mellan Duplantis

och stavhoppsl­egendaren Sergej Bubka, som tog sex raka Vm-guld mellan 1983 och 1997, och totalt satte 35 världsreko­rd.

– Meritmässi­gt slår Bubka Duplantis med hästlängde­r, men det är ju för att Duplantis är så ung och inte ens hoppat ett OS än, säger Stefan Holm.

TT: Vad betyder rekorden för svensk friidrott?

– Det är väldigt häftigt, och jag tror att det inspirerar många ungdomar ute i landet vilket är mycket viktigt, säger Stefan Holm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden