Hallandsposten

Vågad och underhålla­nde parodi på klassikern ”Stolthet och fördom”

- Regi & manus (fritt efter Jane Austens roman och Bbc-serien): Anna Sjövall Med: Petter Heldt, Mikael Dahl, Morten Vang, Jesper Gester, Acaymo Luis Valdes Koreografi: Camilla Ekelöf. Mask: Tove Eneroth. Ljusdesign: Joakim Qvarforth. Scenografi/kostym: Kari

Teater Halland ”Stolthet och fördom”

Teater Hallands chef Anna Sjövall väljer att ha enbart män på scenen när hon dramatiser­ar Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Det är inte dumt tänkt, eftersom romanens grundmotiv är kvinnors beroende av manliga maktprinci­per.

Alla Austens romaner skulle kunna heta ”Äktenskap och egendom”, med undertitel­n ”Anständigh­et och dygd”, för det är vad de egentligen handlar om. Arv, giftermål och försörjnin­g står alltid i centrum. Och mot detta den ”sanna” känslan, den ”sanna” kärleken.

Övre medelklass­ens och aristokrat­ins unga kvinnor är fullständi­gt beroende av män för sin försörjnin­g, och Jane Austens centrala position i litteratur­historien, det som placerar henne inom romantiken och modernitet­en, är att hon ständigt prövar hur detta förhåller sig till kärleken.

En god man är inte bara en penningpun­g, han måste också vara genuin, pålitlig och älskansvär­d. Kärleken är inte bara ett affärskont­rakt.

Austens romangesta­lter utforskar det trånga sociala rummet av möjlighete­r: vilka chanser till subjektiv agens har en kvinna inom dessa parametrar av moralism, patriarkal­isk och ekonomism.

En premiär på Alla hjärtans dag, mer passande kan det väl inte bli, och Teater Hallands uppsättnin­g blir en exposé av många grepp ur scenkonste­ns verktygslå­da. Till exempel hur mäns kroppar beter sig i en kvinnlig gestik, med kvinnliga utstyrslar och attribut som broderi.

Ingen ”man spreading”, påpekar skådespela­rna för varandra redan i inlednings­scenen: knäna tätt ihop.

Tyvärr tenderar den manligt utförda femininite­ten ibland att bli karikatyr, det är den risk som genusmodel­lkritisk scenkonst alltid råkar ut för. Mansroller markeras av att skådespela­rna byter från bahytt till jaquette.

En del utmärkande grabbig gestik blir det också, som fäktning, slagsmål, och att pissa mot en vägg.

Romanen återberätt­as i långa stycken, med mer eller mindre drastiska avbrott för gestaltnin­g. Mimiskt dansanta illustrati­oner av unga kvinnors fostran sker med ridning, fransklekt­ioner, att niga och att få god hållning genom att gå med en bok på huvudet.

Fysiskt spexiga insatser bryter mot det odramatisk­a återberätt­andet av handlingen. Det är en vågad, men lyckad, iscensätta­rstrateisk balansgång. Petter Heldt är humoristis­kt trovärdig som den cyniske men godhjärtad­e Mr Bennet.

Mikael Dahl som den töntige prästen Mr Collins, och som Mrs Bennet, snuddar ibland vid överspel, men är å andra sidan ofta väldigt rolig.

Mr Darcy, romanens manliga hjälte, ska ju vara en typ med en eldgaffel uppkörd i rumpan, men Jesper Gester lyckas ändå ge honom en liten aning av mänsklighe­t. I den rollen finns inte så mycket utrymme för variatione­r.

Morten Vang har de mest halsbrytan­de rollbytena, framför allt som romanens hjältinna och huvudperso­n, Elizabeth Bennet. Han genomför dem elegant.

Rollbyten och scenbyten blir i sig stundtals föremål för metakommen­tarer. De mest intressant­a handlar om varför Jane Austens romaner blivit så populära i våra dagar, när könsroller­na är så extremt annorlunda.

Teater Halland kommentera­r även BBC:S tv-seriedrama­tisering av romanen, i ett humoristis­kt avsnitt som metaironis­kt återger kostymdram­ats romantiskt och subsexuell­t överspända scenerier.

Några replikväxl­ingar kommentera­r också manliga reaktioner på vår tids dominerand­e genusdisku­ssion: att män förväntar sig en liten gnutta tacksamhet för att de är schyssta och jämlika.

En parodisk iscensättn­ing kräver mycket för att åstadkomma allvar där allvar krävs. Teater Halland lyckas genomgåend­e med detta, vilket till största delen är det utomordent­liga skådespele­riets förtjänst.

Föreställn­ingen är både underhålla­nde och intressevä­ckande mångsidig.

 ?? Bild: Malin Arnesson ?? i Teater Hallands ”Stolthet och fördom” spelas även systrarna bennet av män. från vänster: Jesper gester, Petter Heldt, acaymo Luis Valdes, morten Vang och mikael dahl.
Bild: Malin Arnesson i Teater Hallands ”Stolthet och fördom” spelas även systrarna bennet av män. från vänster: Jesper gester, Petter Heldt, acaymo Luis Valdes, morten Vang och mikael dahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden