Hallandsposten

Efter slöjförbud­et – fler bär slöja: ”Det här är fel”

När skånska Skurup tog beslut om slöjförbud i skolan blev resultatet det motsatta – nu är det många fler flickor som kommer till skolan i slöja än tidigare. Frågan om slöjförbud har väckts i var tionde kommun efter valet. I 17 kommuner är den ännu inte av

- Anna Karolina Eriksson/tt Cecilia Klintö/tt

– Det här är fel. Om jag som rektor skulle införa ett slöjförbud här så skulle jag få Skolinspek­tionen på mig och bli av med jobbet, säger rektor Mattias Liedholm på Prästamoss­eskolan i Skurup.

I december klubbade Skurups kommunfull­mäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Nu ska det föras in i en kommande integratio­nsplan och gälla därifrån. Men rektorn på kommunens största skola sätter sig på tvären:

– Det här är ett ickebeslut. Det kommer inte att implemente­ras, säger Liedholm.

Han plockar upp en bit apelsinska­l från golvet i skolentrén. I skolan med drygt 600 elever är det rent och inrett i mjuka pastellfär­ger. Bara fem anställda berörs av ett förbud. Samt cirka fem elever – fram tills nyligen.

– Nu är de tjugo. 400 procents ökning av flickor med slöja – det är resultatet. Jag tolkar det som att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp, säger Liedholm. – Jag har ingen synpunkt på det. I 23 av de 265 kommuner som svarat på TT:S enkät har en motion om slöjförbud väckts efter valet 2018. Bland de sex kommuner som avgjort frågan har fem sagt nej. I Skurup gick förslaget däremot igenom.

I sociala medier framförs krav på att rektorn Mattias Liedholm borde få sparken. Efter all uppmärksam­het har det varit hat och hot. För ett tag sedan ringde någon till skolan för att ”informera om muslimer”.

– När vi inte hade tid att prata skrek han att han skulle döda oss alla, berättar rektorn och skakar på huvudet.

– Jag har fått filmer skickade till mig där kvinnor stenas ihjäl. Jag har fått vykort och brev hem till min familj.

Har du fått någon reaktion från politiskt håll?

– Det har jag fått via medier. Uttalanden av typen att tjänstemän ska lyda.

Själv menar han att han som tjänsteman har sitt uppdrag från riksdagen – han ska se till att skollagen följs och riksdagen stiftar lagarna.

– Sedan kan kommunpoli­tikerna fatta vilka beslut de vill, men det gäller ju inte ändå.

Skånska Vellinge är en av de 17 kommuner som har avgörandet framför sig. Kommunalrå­d Carina Wutzler (M) likställer slöja med kvinnofört­ryck, men trots det har hon ännu inte tagit ställning till SD:S motion om förbud mot huvudduk på Vellinges skolbarn.

– Det är ingen enkel fråga, säger hon och fortsätter:

– När jag säger att det är ett uttryck för förtryck så vet jag inte om ett förbud underlätta­r för barnen. Vi måste ju komma åt det här med att jobba med värderinga­r på olika sätt.

I 22 av de 23 kommuner där frågan väckts efter valet är det SD som tagit initiative­t. Men i Olofström i Blekinge var det Moderatern­a. Där har motionen nyligen blivit nedröstad.

– Det är inte vi politiker som ska bestämma hur folk ska gå klädda, utan alla ska kunna bestämma vad de själva ska ha på sig, säger Olofströms kommunalrå­d Morgan Bengtsson (S) och hänvisar till rådande lag.

– Redan där så spricker det. Enligt

lag kan man inte förbjuda vad människor ska ha på sig.

I Sölvesborg vill den Sd-ledda koalition som styr ”motverka plagg som förknippas med religiösa eller kulturella förväntnin­gar särskilt riktade mot kvinnor”. Målet är en klädpolicy för elever från förskola upp till vuxenutbil­dningen, samt alla anställda i kommunen.

Eftersom klädpolicy­n föreslås gälla för hela kommunen skulle det

kunna innebära att arbetssöka­nde muslimer med huvudduk inte heller får något jobb, medger Kith Mårtensson (M), som är ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Sölvesborg.

– Ja, man skulle kunna säga det rakt så, eller så kan man säga att när vi kommer att söka efter personal så kommer det i så fall framgå vilka krav vi kommer ha på personal vi eventuellt ska anställa, säger hon.

M-ledda Staffansto­rp var först i landet med ett beslut mot slöja på skolbarn. Sedan i maj förra året står det inskrivet i den skånska kommunens integratio­nsplan att huvudduk inte accepteras på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass.

– Vi tycker att det är ett uttryck för hedersfört­ryck när det är så unga barn som kläs i slöja eller huvudduk, säger kommunstyr­elseordför­ande Christian Sonesson (M).

Beslutet fick stor nationell uppmärksam­het, men frågan är vilken effekt det har. Inga barn i de åldrarna i kommunens skolor bär slöja, berättar kommunens utbildning­schef Krister Åkesson. Och om det skulle hända har rektorerna instruerat­s att inte vidta några sanktioner. ”Detta är kommunens ställnings­tagande och inte ett förbud”, skriver utbildning­snämnden till rektorerna.

 ??  ?? Mattias Liedholm, rektor på Prästamoss­eskolan i Skurup.
Mattias Liedholm, rektor på Prästamoss­eskolan i Skurup.
 ??  ?? Frågan om slöjförbud har skapat stor debatt.
Frågan om slöjförbud har skapat stor debatt.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden