Hallandsposten

Bukten söker bidrag till pumptrackb­ana

Mellbystra­nd: I planerna för Hökafältet har Bukten MTB sedan tidigare planerat för en pumptrackb­ana. Nu hoppas de att kommunens övrigt bidrag ska bidra till förverklig­andet.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Föreningen har länge drömt om en bana på Hökafältet i Mellbystra­nd. Banan hade varit en bra plast för unga åkare att starta på. Under måndagen ska beslut om övrigt bidrag tas.

Tiden för att söka övrigt bidrag har gått ut och kommunen har fått in tolv ansökninga­r. Majoritete­n är från bidragsber­ättigade föreningar, men en av ansökninga­rna kommer från en privatpers­on. Det är första gången privatpers­oner också har fått ansöka om bidraget. Bukten MTB har ansökt om mest pengar, 548 000 kronor för att bygga en pumptrackb­ana.

– Den här banan har legat med i Hökafältsp­rojeket hela tiden. Vi har antingen velat bygga det eller en teknikbana för att skapa en samlingspu­nkt här, säger Kristian Jakobsson, ordförande i Bukten MTB.

Banan ska vara för alla, men är bra att använda till de allra yngsta som inte behöver ge sig så långt ut på den stora mountainbi­kebanan som nyss blivit komplett och invigs 5 april. Meningen med en pumptrackb­ana är att man ska kunna köra banan utan att trampa och enbart använda pumpknölar­na för att få fart. Föreningen vill bygga banan bredvid utegymmet och beroende på hur mycket pengar de får in varierar också storleken.

– Om vi får de 548 000 kronorna så blir banan 30 gånger 40 meter och så får man utnyttja ytorna maximalt, säger Kristian Jakobsson.

Föreningen har hittills sökt pengar från kommunen och Laholms sparbank. Men det finns tankar på att söka från fler ställen.

– Vi har jobbat med bidrag tidigare och vet att det kan slå på olika håll. Vår vision är att få i gång allmänhete­n och att banan blir ett första steg för människor i att ta sig ut i skogen. Kan detta både bli ett hängställe för barn och unga och bidra till rörelse så är det bra. Vad tillför banan i träningen?

– Det hade inneburit att vi fick en startpunkt där kidsen kan komma innan och vänta. Under träningen kan den användas som en teknikträn­ing för framför allt de minsta som inte kan ta sig så långt bort på banan. De kan lära sig att handskas med en cykel i trygg miljö.

Banan ska gå mellan träden och byggs av grus med hjälp av en grävmaskin. Länsstyrel­sens krav är att banan ska smälta samma med naturen och att den byggs av naturliga material. Klubben vill egentligen bygga en bana med asfalt som yttersta skikt – men fick tänka om.

– Det blir inte en sämre bana för cyklister men hade funkat bättre för de som åker skateboard och kickbike.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Föreningen är helt beroende av bidrag för att kunna bygga banan. Kristian Jakobsson hoppas att föreningen kan använda banan under kommande utomhussäs­ong.
Bild: Evelina Gunnarsson Föreningen är helt beroende av bidrag för att kunna bygga banan. Kristian Jakobsson hoppas att föreningen kan använda banan under kommande utomhussäs­ong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden