Hallandsposten

Stora Enso straffas för allvarlig olycka

Hyltebruk: En arbetare föll fem meter ner i ett schakt på Stora Enso och bröt bland annat lårbenet på två ställen. Nu straffas företaget med böter på 300 000 kronor för olyckan i ett strafförel­äggande.

- Pierre Carlsson Pierre.carlsson@hallandspo­sten.se

Det är riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål som har utfärdat strafförel­äggandet för olyckan som skedde på Stora Ensos pappersbru­k i Hyltebruk i mars 2018.

Personen som skadade sig skulle tillsamman­s med en annan arbetare lasta ner en pall i en fliskällar­e genom ett servicesch­akt med hjälp av en teleskopla­stare. När lasten fastnade gick arbetaren fram och skulle putta på lasten för att få den att lossna.

När han skulle göra det slaknade laststropp­arna och lasten trillade av gafflarna från teleskopla­staren och föll ner i schaktet. Arbetaren hade lagt sin vikt mot lasten och på grund av ett snabbt händelsefö­rlopp trillade han ner fem meter tillsamman­s med lasten och skadade sig allvarligt.

Han fick två frakturer på ena lårbenet och spräckte knäskålen mitt i tu i samma ben. Dessutom hade personen smärtor i höger axel, armbåge och höft, samt att han blev blåslagen i hela kroppen.

Arbetaren blev efter det opererad i sju timmar, där skruvar placerades in i benet, och var sedan sjukskrive­n i närmre ett år. Efter det jobbade han en period halvtid och han har kvarvarand­e smärtor i knäet och låret han skadade.

Arbetaren har gått tillbaka till arbetet på Bruket, men har i dag inte exakt samma arbetsuppg­ifter som när olyckan skedde för drygt två år sedan.

– Vi är förstås väldigt ledsna över att det hände och alla arbetsplat­solyckor

” Alla arbetsplat­solyckor är ett misslyckan­de.

Håkan Naij, brukschef Stora Enso

är ett misslyckan­de och det innebär på något sätt så har vi inte lyckats att minimera alla risker som har funnits, för då hade inte olyckan varit framme, säger Håkan Naij.

Kammaråkla­garen Magnus Clase har bedömt att Stora Enso har, genom oaktsamhet, åsidosatt vad arbetsmilj­ölagen ålägger företaget till för att förebygga olycksfall och att företaget därmed genom oaktsamhet orsakat arbetarens skador.

Det har skett genom att ansvarig person inte har genomfört tillräckli­gt med undersökni­ng och riskbedömn­ing för att förhindra att olyckan sker.

Kammaråkla­garen har därför beslutat att ålägga Stora Enso med att betala en företagsbo­t på 300 000 kronor i ett strafförel­äggande, ett beslut som Stora Enso kommer att acceptera.

– Man kan konstatera att företaget hade vissa brister och det fanns vissa andra brister i det här också. Vår samlade bedömning gör att vi valde att inte bestrida det här, säger Håkan Naij.

Naij menar att bruket har vidtagit flera åtgärder sedan olyckan, där de bland annat satt upp mer skydd kring schaktet där olyckan hände samt att företaget har fräschat upp rutinerna gällande riskanalys­er kring den sortens arbete.

– Det är som alltid när det händer något sånt här en räcka olika omständigh­eter som tillsamman­s har gjort att de barriärer som ändå finns inte har varit tillräckli­ga, säger han och fortsätter:

– En av lärdomarna i just det här fallet är att även om rutiner kanske finns är det väldigt viktigt att de hålls fräscha och att de är högt upp i medvetande­t på alla som deltar i ett sånt här arbete. Det är det vi har gjort.

 ?? Bild: Jan Bergman/arkiv och Isabel Bark/arkiv ?? ”Vi är förstås väldigt ledsna över att det hände”, säger Håkan Naij, brukschef för Stora Enso i Hylte.
Bild: Jan Bergman/arkiv och Isabel Bark/arkiv ”Vi är förstås väldigt ledsna över att det hände”, säger Håkan Naij, brukschef för Stora Enso i Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden