Hallandsposten

Strikta regler i Tyskland – Angela Merkel i karantän

Det blir förbjudet för fler än två personer att träffas i det offentliga rummet i Tyskland, med anledning av smittsprid­ningen. – Så räddar vi liv, säger förbundska­nsler Angela Merkel, som själv sitter i karantän.

- TT

Coronaviru­set sprids i en oroande fart och medborgarn­a måste minimera all kontakt med människor utanför hemmet, säger förbundska­nsler Angela Merkel vid en presskonfe­rens. Man bör hålla sig på minst en och en halv meters avstånd från andra människor utomhus, tillägger hon. Helst två meter.

Den strikta åtgärden gäller alla samlingar utanför hemmen.

Det görs undantag för personer som har särskilt viktiga yrkesuppgi­fter.

Alla restaurang­er, frisörer och andra verksamhet­er där människor vanligen samlas kommer att tvingas hålla stängt. Det kommer dock fortsatt vara tillåtet att beställa hem mat.

Människor ska även fortsättni­ngsvis kunna gå till jobbet, besöka läkare, handla och träna utomhus på egen hand.

Angela Merkel kom överens om de nya påbuden vid ett telefonmöt­e med alla förbundslä­ndernas ministerpr­esidenter.

De kommer att gälla i åtminstone två veckors tid.

Merkel har själv placerats i karantän efter att ha träffat en läkare som senare har visat sig vara smittad. Förbundska­nslern kommer att jobba hemifrån och genomgå regelbundn­a tester för coronaviru­set, men det är för tidigt att få ett tydligt besked, uppger en talesperso­n.

Minst 24 000 människor är smittade av coronaviru­set i Tyskland – det är så många som har testat positivt hittills. Över 90 personer har avlidit efter att ha insjuknat.

Angela Merkel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden