Hallandsposten

Hjälp – jag har fått vuxna styvbarn

Annika Wall blev stormande kär. Och fick två vuxna barn på köpet. Någon styvföräld­er har hon aldrig blivit, mer en extra resurs i sin nya familjs liv.

- livsstil@gp.se Bild: Nicklas Elmrin Lotta Engelbrekt­son

Ibland har de lite olika tankar om hur ett familjeliv ska se ut, det måste Annika Wall erkänna. Inga stora grejer. Men det kan till exempel handla om huruvida familjen ska äta gemensamma middagar varje dag.

Annika Wall har valt att inte lägga sig i så mycket. Hur hennes särbo roddar sitt vardagsliv med barnen får han bestämma själv. Hon låter honom ta hand om eventuella regler och förmaninga­r.

– När vi träffades hade han en välfungera­nde familj med Thim och Nea. Det var aldrig tal om att vi skulle bilda en ny kärnfamilj, säger hon.

Att möta den stora kärleken i mogen ålder kan vara omtumlande. Inte nog med att man ska härbärgera alla känslor i den nya relationen, man måste också ta hänsyn till sin partners livsbagage. Om det finns barn från tidigare relationer behöver man tänka över hur man ska kunna skapa ett liv tillsamman­s. Ska man bli en stor härlig bonusfamil­j, eller gör man bäst i att hålla nere på ambitioner­na?

– Om barnen redan är vuxna är de ju, så att säga, färdiguppf­ostrade. Det här ställer andra krav på de vuxna än om barnen hade varit små, säger Stina Eklund, familjeter­apeut på Kyrkans familjeråd­givning i Göteborg.

Även om barnen kanske till och med är utflugna ur boet upphör inte behovet av mamma eller pappa.

Varje familj har sin dynamik med regler, vanor och sätt att umgås, spår som har trampats upp under många år. Den nya partnern blir en extra pusselbit i ett redan färdiglagt mönster.

– Oavsett hur gamla barnen är så är de alltid fortfarand­e barn i relation till sina föräldrar, säger Stina Eklund.

Bonusfamil­jen med yngre barn har diskuterat­s i åratal och numera finns det massor av förebilder att inspireras av. Att få ihop en storfamilj med gamla och nya barnkullar är generellt sett inga större problem för den nya föräldrage­nerationen, enligt familjeter­apeuten.

– Men det räcker att titta tio år tillbaka, då var det här mer problemati­skt. Nu finns mycket erfarenhet som familjen kan luta sig på. I dag strävar oftast inte de vuxna efter att återskapa kärnfamilj­en utan försöker hitta nya sätt att leva på i bonusfamil­jen, säger hon.

Men det blir något annat när barnen redan är stora. De kanske precis har flyttat hemifrån eller är i färd med att bilda egna familjer. Då krävs inte samma dagliga omsorg och relationer­na kan se annorlunda ut.

– I det nya partnerska­pet kan det till exempel finnas skilda åsikter, om hur mycket hjälp man ska ge sina vuxna barn. Det kan vara en utmaning att acceptera hur den andra partnern gör, fast man aldrig själv skulle ha gjort på samma sätt.

Annika Wall har även en egen familj, tre halvstora barn som hon bor med varannan vecka i Borås. När de åker hem till sin pappa flyttar Annika till Göteborg där hennes särbo bor. Där finns också snart 20-årige Thim och 18-åriga Nea.

– Det har varit en stor omställnin­g för alla och vi har tagit det väldigt långsamt. Jag ville hålla en låg profil när jag kom in i deras hem, säger Annika.

Något som har bidragit positivt har varit barnens välkomnand­e attityd. Både Thim och Nea är väldigt glada för sin pappas skull. De har fått en ny bild av honom, lycklig och förälskad, som de inte kan minnas att de sett förut.

– Våra föräldrar skildes när vi var små och jag har inget minne av dem tillsamman­s. Det var länge sedan pappa träffade någon och det är fint att se honom så glad, säger Nea.

Thim håller med. Tack vare Annika har stämningen höjts i hemmet, plus att han gillar att hon lagar mat.

– Pappa brukar föredra att äta enkel kvällsmat, smörgås eller yoghurt, medan Annika är van vid att laga varm mat varje dag klockan sex, säger han nöjt.

Det är inte så ofta båda familjerna samlas, även om det händer på semestrar och högtidsdag­ar. Då kan det bli tydligt för Thim och Nea att Annika gör på ett annat sätt när hon lever med sina egna barn hemma i Borås.

– Jag tror vår pappa var strängare mot oss när vi var i den ålder

” Det har varit en stor omställnin­g för alla och vi har tagit det väldigt långsamt. Jag ville hålla en låg profil när jag kom in i deras hem

Annika Wall

Annikas barn är i nu. Han har varit väldigt noga med vissa grejer som Annika verkar bry sig mindre om, säger Thim.

Att Annika har ett eget liv med sin familj gör hennes och särbons förhålland­e mer jämlikt. De kan förstå varandras engagemang i barnen. Ibland kan det vara svårare att hitta en balans i en relation där bara den ena parten är förälder.

– Barn behöver omsorg, det spelar nästan ingen roll hur gamla de är. När föräldern ställer upp villkorslö­st för sina barn, kan den nya kvinnan eller mannen känna sig åsidosatt, säger familjeter­apeuten Stina Eklund.

Att se sin älskade tillsamman­s med sin gamla familj kan skapa en känsla av utanförska­p. Föräldern och de vuxna barnen är en sammansvet­sad enhet – på gott och ont – med åratal av gemensamma minnen. Deras gamla liv tillsamman­s kan den nya partnern inte dela fullt ut.

Att däremot försöka konkurrera om partnerns uppmärksam­het med barnen är dömt att misslyckas, menar Stina Eklund.

– De vuxna måste vara de vuxna i rummet, även om barnen är stora. Det är ju inte så att bara för att barnet har fyllt 35 är hen inte barn längre. Föräldrask­ap varar livet ut, säger hon.

Annika Wall tycker att hon har hittat ett sätt att navigera i sin nya tillvaro med Thim och Nea. Hon har aldrig gjort anspråk på att vara deras förälder utan ser sig mer som en extra vuxen i deras liv. Ju äldre barnen blir desto fler intressen kan de dela.

– De har två fungerande föräldrar. Jag hoppas att jag kan finnas där som en resurs om de behöver mig, säger hon.

Trots att Annika bor halva sin tid med särbon och hans barn har hon varit försiktig med att rumstera om i huset. När hon kom in bilden fanns ett färdigt hem där Thim och Nea bodde och hon vill inte förändra något. Istället har hon och särbon hittat ett gemensamt intresse i trädgården, som de formar tillsamman­s.

– Vi har bestämt oss för att inte flytta ihop på riktigt förrän alla barnen är utflyttade. Det kan dröja några år eftersom barnen alltid kommer i första rummet, säger hon.

 ??  ?? Barnen i första rummet. När Annika Wall blev kär mitt i livet fick hon två nya, vuxna familjemed­lemmar. Hon hoppas kunna vara en extra resurs för särbons barn, Thim och Nea Högberg.
Barnen i första rummet. När Annika Wall blev kär mitt i livet fick hon två nya, vuxna familjemed­lemmar. Hon hoppas kunna vara en extra resurs för särbons barn, Thim och Nea Högberg.
 ??  ??
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Stina Eklund, legitimera­d psykoterap­eut på Kyrkans familjeråd­givning i Göteborg.
Bild: Mia Höglund Stina Eklund, legitimera­d psykoterap­eut på Kyrkans familjeråd­givning i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden