Hallandsposten

Coronakris­en drabbar Volvos underlever­antörer

Hylte: Till följd av coronapand­emin har flera jättar inom fordonsind­ustrin tillfällig­t stängt sin produktion, däribland Volvo, Volvo Cars och Scania. Det drabbar nu flera Hylteföret­ag som är underlever­antörer till de nämnda företagen.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Vi följer våra kunder i detta och går nu in korttidsar­bete. Paketet med statligt stöd innebär att vi kan gå ner och arbeta 40 procent. Vi permittera­r alla våra anställda från och med i dag (läs: i går) och en tid framåt, säger Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared.

Hur lång period det kan bli tal om styrs utifrån kundernas behov, menar hon. Det är inte aktuellt att varsla personal i dagsläget.

– Självklart har coronapand­emin skapat en oro. Men alla har varit otroligt lösningsfo­kuserade och vi vill ta oss igenom detta, säger Christina Nilsson.

Korttidspe­rmittering innebär att den anställda går ner i arbetstid men får ut 90 procent av lönen, vilket bekostas av subvention­er från staten nu när många företag pressas av coronaviru­set. Det finns tre fasta nivåer där man går ner i arbetstid med antingen 20, 40 eller 60 procent.

Förutom Gnotec kommer även PVI Esskå (tidigare Esskå Metall) i Landeryd att använda sig av det statliga paketet. Företaget har om hur vi på ett bra sätt kan lösa 45–50 anställda. den uppkomna situatione­n, säger

– Vi jobbar just nu med att få Jan-eric Petersson, vd på Nitator igenom en permitteri­ng för per- med 70 anställda i Hyltebruk och sonalen så att vi kan hålla nere kost- 130 anställda i Oskarström. naderna och behålla våra anställda. Kommer ni att klara den här krisen? Det är en pågående förhandlin­g om hur mycket de behöver gå ner i – Absolut. Vi informerar vår perarbetst­id, säger David Isacson, pro- sonal så snabbt något förändras duktionsch­ef på PVI Esskå som har och det är god stämning bland våra Scania som en storkund. anställda, säger Petersson.

– Det här drabbar oss väldigt Hoppets låga lyser även hos Unhårt. Men trots allt är stämningen naryd Modell, som har 45 anställda. fortsatt god bland de anställda. – Vi arbetar främst mot nyutveck

På Nitators anläggning­ar står pro- ling och de projekten fortsätter duktionen nästan stilla, bortsett från hittills oförändrat. Orderingån­gen några tidigare ordrar som kommit in. kommer att minska, men i nuläget

– Vi är mitt uppe i en diskussion är det inte aktuellt med några varsel eller permitteri­ngar hos oss, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell.

I går meddelade Arbetsförm­edlingen att totalt 335 personer har varslats om uppsägning i Halland hittills under mars månad. Ages-koncernen meddelade i fredags att man varslar 50 anställda och permittera­r flertalet av sina anställda. Hur många anställda som berörs på Ages två anläggning­ar i Unnaryd har företaget ännu inte gått ut med.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Jan-eric Petersson, vd på Nitator, Christina Nilsson, platschef på Gnotec, Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och David Isacson, produktion­schef på PVI Esskå (ej på bild) berättar om vilka följder Volvos och Scanias produktion­sstopp får för deras verksamhet­er.
Bild: Hp/arkiv Jan-eric Petersson, vd på Nitator, Christina Nilsson, platschef på Gnotec, Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och David Isacson, produktion­schef på PVI Esskå (ej på bild) berättar om vilka följder Volvos och Scanias produktion­sstopp får för deras verksamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden