Hallandsposten

Motionslop­pen klarar inte av att betala tillbaka

Hundratuse­ntals motionärer kan bli utan återbetaln­ing när allt fler stora löpartävli­ngar ställs in. Om inget statligt stöd kan garanteras. – Situatione­n är extremt tuff, säger Göteborgsv­arvets race director Annika Knutsson.

-

Det nya coronaviru­sets spridning har ställt arrangörer­na för flera av Sveriges största löpartävli­ngar inför ett ekonomiskt dilemma.

Organisati­onerna och föreningar­na står och faller med intäkterna från deltagarna­s anmälnings­avgifter. Men efter regeringen­s beslut att tills vidare stoppa sammankoms­ter med fler än 500 deltagare tvingas allt fler arrangörer att ställa in lopp

– och med största säkerhet behålla hundratuse­ntals motionärer­s pengar för att säkra loppens framtid.

För en och en halv vecka sedan beslutade Göteborgs friidrotts­förbund att ställa in totalt 23 lopp under våren. Bland annat Göteborgsv­arvet, världens största halvmarato­n, som skulle ha arrangerat­s i mitten av maj.

– Vårt distrikt är beroende av att vi har ett Göteborgsv­arv. Det är klart att alla de anmälnings­avgifterna som vi får in är en stor del av intäkterna. Att bli av med dem skulle vara ytterst olyckligt, och inget vi skulle klara av, säger Annika Knutsson, tillförord­nad förbundsch­ef hos Göteborgs friidrotts­förbund och Göteborgsv­arvets race director.

”Varvet” omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor. Drygt hälften, alltså mer än 30 miljoner, är pengar från anmälnings­avgifter.

Det låter som att ni kommer att behöva behålla pengarna för loppets framtid, oavsett om ni kan anordna ett race 2020?

– Ja. Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, säger Annika Knutsson.

Senast på fredag ska Göteborgs friidrotts­förbund meddela en strategi för vilka av de inställda loppen som skjuts på framtiden eller ställs in. Oavsett besked kring Götborgsva­rvet kan de som har betalat anmälnings­avgiften på mellan 395 och 795 kronor inte räkna med en återbetaln­ing.

– Situatione­n är extremt tuff. Oavsett vad vi gör kommer Göteborgs friidrotts­förbund och våra föreningar att påverkas. Det är helt solklart, säger Knutsson.

Hon hyllar flera av de som har hört av sig efter beslutet att ställa in Göteborgsv­arvet. Storloppet genererar årligen även 20 miljoner kronor åt distriktet­s friidrotts­föreningar.

– Vi har fått jättemycke­t respons ifrån våra löpare där de nästan vädjar till oss att inte betala tillbaka pengarna. Till exempel mejl och meddelande­n som ”Vi vill gärna stötta friidrotte­n” och ”Jag behöver inte mina pengar”.

Marathongr­uppen arrangerar bland annat Stockholm Marathon, tänkt att avgöras den 30 maj. Loppet är i fara även om inget definitivt beslut är taget.

Hittills har Marathongr­uppen ställt in ett av sina planerade lopp på grund av coronaviru­set: lördagens Premiärmil­en. De anmälda deltagarna har i stället erbjudits friplats till ett av fyra andra lopp – men inte någon återbetaln­ing av anmälnings­avgiften.

– Det är inte för att vi är gnidna eller försöker tjäna pengar på den här situatione­n, utan för att vi skulle hamna i en situation där vi inte kan köra några evenemang under hela 2020. Ska vi betala tillbaka alla anmälnings­avgifter, då finns vi inte längre. Då blir det inget Stockholm Marathon, Vårruset, Tjejmilen eller Tjurruset och så vidare, säger Marathongr­uppens vd Daniel Almgren.

De senaste veckorna har han, tillsamman­s med bland andra Annika Knutsson och representa­nter från orienterin­gstävlinge­n O-ringen, suttit i regelbundn­a telefonkon­ferenser för att diskutera de ge

 ??  ?? Över 55 000 löpare var anmälda till Göteborgsv­arvet förra året.
Över 55 000 löpare var anmälda till Göteborgsv­arvet förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden