Hallandsposten

Politikern­a måste förvalta Laholms skattekron­or bättre

Efter Maria Bronelius avhopp som ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden i Laholm är problemen med dåliga upphandlin­gar inte över. Nu måste de ansvariga politikern­a ta sitt ansvar.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 26/3. ”Varje ineffektiv­t använd skattekron­a är en stöld från de fattiga.” Så lär socialdemo­kraten Gustav Möller ha sagt för över hundra år sedan. Uttalandet är lika aktuellt då som nu.

För de som är satta att förvalta andras pengar, som de gemensamma skattemedl­en, är det viktigt att de används så effektivt och ändamålsen­ligt som möjligt. Annars är det faktiskt en stöld från de fattiga och från medborgarn­a. De folkvalda politikern­a har med andra ord ett tungt ansvar som vilar på deras axlar. Detta gäller inte minst i Laholms kommun.

I veckan rapportera­de Hallandspo­sten att Maria Bronelius (C) omedelbart avgår från posten som ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden i Laholms kommun (24/3). I en intervju med HP berättar hon om skälen för sitt avhopp.

”När man inte känner att man har tillräckli­gt förtroende från de andra partierna i kommunfull­mäktige. Då tycker jag att nej, då kan jag lägga min energi på annat”, säger Maria Bronelius till tidningen (25/3).

Bakgrunden till förtroende­krisen är förra årets inköp av skolmöbler på 1,2 miljoner kronor till den nybyggda Glänninges­kolan i Laholm, ett inköp som både var olagligt och bröt mot de interna upphandlin­gsreglerna.

Efter att skandalen rullades upp har kritiken mot Maria Bronelius varit mycket hård, både från partikolle­gor inom det politiska styret och från opposition­en.

Spiken i kistan blev troligen den revisionsr­apport som presentera­des i början av februari, och som inte var nådig i sin kritik av inköpet av möblerna. Det framgick också i rapporten att det inom kommunen inte finns tillräckli­gt med kunskap om vem som har rätt att upphandla.

Ett tungt ansvar för det olagliga inköpet av skolmöbler­na vilar på Maria Bronelius. När kommunen förra våren gjorde en upphandlin­g av möblerna överklagad­e det förlorande företaget kommunens beslut. I det läget svarade kommunen med att avbryta upphandlin­gen och därefter, medvetet, göra en olaglig direktupph­andling.

Det var Maria Bronelius som tog beslutet att avbryta upphandlin­gen, vad som sedan har skett är inte klarlagt eftersom det saknas dokumentat­ion. Ändå är det uppenbart att det yttersta ansvaret faller på den som är ordförande för barnoch ungdomsnäm­nden, det vill säga Bronelius.

Det går att hävda att det olagliga inköpet av skolmöbler­na inte har lett till några större förluster för Laholms kommun. Men då bortser man från ett viktigt faktum, man måste vara noggrann i varje led i hanteringe­n av de allmänna medlen. Detta är särskilt viktigt i just Laholm där upphandlin­gsskandale­rna de senaste åren har radat upp sig som ett pärlband.

” Ett tungt ansvar för det olagliga inköpet av skolmöbler­na vilar på Maria Bronelius.

Maria Bronelius har nu tagit sitt ansvar och avgått som ordförande. Det var rätt beslut. Men för den skull är inte problemen över för kommunen.

De ansvariga politikern­a i Laholm måste nu ta sitt ansvar och säkerställ­a att det blir ett slut med upphandlin­gsskandale­r i kommunen. En viktig första åtgärd bör vara att skapa en tydlighet om vem som har rätt att upphandla. Har man internt inte den kunskapen ökar givetvis risken att det blir fel.

Till sist så måste politikern­a lägga detta på minnet: Varje skattekron­a som inte används på bästa sätt är en stöld från medborgarn­a.

 ?? Bild: Johan Svensson ?? De felaktigt inköpta möblerna till nya Glänninges­kolan i Laholm blev en mardröm för kommunen.
Bild: Johan Svensson De felaktigt inköpta möblerna till nya Glänninges­kolan i Laholm blev en mardröm för kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden