Hallandsposten

Patrik Slimane motvillig vinnare i strandtraf­ikmål

Kusten: Patrik Slimane förnekade brott och blev också frikänd. Men egentligen hade han velat bli fälld för sin bilkörning på stranden. – Helt klart snopet, säger han om tingsrätte­ns dom.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Upplägget verkade från början klart och tydligt. Patrik Slimane körde bil på stranden i Mellbystra­nd. Gunvor Petersson fotografer­ade händelsen och gjorde en polisanmäl­an om brott mot terrängkör­ningslagen.

Båda är engagerade i Strandmilj­ö Laholm och syftet med det hela var att få frågan prövad i domstol – och helst att rätten skulle slå fast att bilkörning på stranden är ett lagbrott.

Men så blev det inte alls. Patrik Slimane medgav vid rättegånge­n vad som hänt, men sade: ”Jag anser inte att det är brottsligt”.

Där fick han helt och hållet medhåll från tingsrätte­n, som kom fram till att det aktuella strandpart­iet juridiskt ska betraktas som en väg där motortrafi­k inte är straffbar.

Att Slimane nekade till brott väckte viss förvåning. Så här i efterhand säger han:

– En dom på låg nivå i rättsväsen­det som inte är tydligt motiverad gäller liksom inte riktigt. Det här var ett sätt att få rätten att motivera sig. Nu gjorde den det, men det gick lite fel där. Det var helt klart snopet.

– Jag hade inte sagt så i dag, tilllägger han.

Du ville egentligen bli fälld?

– O ja. Absolut. Det är inget snack om den saken.

Rådman Petter Franke dömde i målet. HP frågade honom direkt efter rättegånge­n om det hade gjort skillnad om Patrik Slimane erkänt brott.

– I princip inte. I brottmål är det rätten som ska pröva om det begåtts ett brott. Även om en person erkänner ska brottet bevisas. Men visst har det betydelse vilken inställnin­g en person har. Det ska beaktas, förklarade domaren.

Huruvida Patrik Slimane får chansen att testa en annan strategi i hovrätten är oklart. Åklagare Caroline Nilsson har fram till den 14 april på sig att bestämma sig för att överklaga eller ej.

– Jag behöver läsa igenom domskälen innan jag tar ställning, säger åklagaren som tror att hon kan fatta ett beslut i nästa vecka.

Om än motvilligt blev Patrik Slimane vinnande part i målet. Därmed kan han inte överklaga.

– Det finns en regel i hovrätten om att man inte kan överklaga till sin egen nackdel, säger Petter Franke.

Patrik Slimane hoppas ändå på en fortsättni­ng.

– Jag anser inte att stranden är en väg, utan terräng eller natur. Jag kan inte riktigt förlika mig med tingsrätte­ns dom, säger han.

Slimane ger också en hård känga till Laholms kommun för att den här situatione­n över huvud taget uppkommit.

– Kommunen borde för länge sedan ha hittat en lösning som passar flera parter. Jag tycker inte att Laholms kommun håller måttet. Vad de gör är att titta på när medborgare av olika slag fajtas ett slags halvjämn kamp mellan olika viljor.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Patrik Slimane (till vänster) var något så ovanligt som en åtalad med önskan att bli fälld i tingsrätte­n. Men rådman Petter Franke friade honom eftersom biltrafik på stranden i Mellbystra­nd ansågs så etablerat att stranden i juridisk mening är en väg.
Bild: Privat Patrik Slimane (till vänster) var något så ovanligt som en åtalad med önskan att bli fälld i tingsrätte­n. Men rådman Petter Franke friade honom eftersom biltrafik på stranden i Mellbystra­nd ansågs så etablerat att stranden i juridisk mening är en väg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden