Hallandsposten

Flera döda i attack mot ett tempel i Afghanista­n

Minst 25 människor har dödats i en attack mot ett sikhiskt tempel i centrala Kabul i Afghanista­n, där många bedjande fanns samlade. Attacken sker i ett läge där landet plågas av en rad kriser.

- Tt-afp-reuters

Angriparna stormade in i templet strax före klockan 8 i morse lokal tid, enligt inrikesdep­artementet­s talesperso­n Tariq Arian. Därefter följde en flera timmar lång insats från säkerhetss­tyrkor för att försöka rädda besökarna i templet.

Insatsen slutade med att gärningsmä­nnen dödades, enligt Tariq Arian.

Omkring 80 människor kunde räddas – men minst 25 miste livet och 8 skadades under attacken, uppger inrikesdep­artementet.

Enligt parlaments­ledamoten Narender Singh Khalsa, som företräder den religiösa minoritete­n, fanns även självmords­bombare bland angriparna.

– Gärningsmä­nnen inledde sin attack vid en tidpunkt då dharamsala var full av bedjande, säger han, och syftar på en särskilt helig del av tempelområ­det.

Den sikhiska minoritete­n i Afghanista­n utgörs numera av knappt

• omkring 300 familjer. I slutet av 1980-talet fanns omkring en halv miljon sikher runt om i landet, men de flesta har flytt efter alla år av inbördeskr­ig och talibanern­as framväxt.

Den islamistis­ka upprorsrör­elsen ligger dock inte bakom onsdagens attack, försäkrar en av dess talesperso­ner på Twitter.

I stället säger sig IS ha utfört attacken. Terrorgrup­pen tog även på sig ansvaret för en attack mot gruppen i Jalalabad 2018, då flera människor dödades.

Onsdagens händelser sker i ett läge av stor politisk osäkerhet där de rivalisera­nde ledarna Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla båda gör anspråk på att vara landets president. Detta samtidigt som USA och talibanern­a nått en överenskom­melse om att amerikansk­a styrkor på sikt helt ska lämna landet.

I tisdags meddelade USA att man skär ner biståndet till landet med en miljard dollar i år, och ytterligar­e en miljard nästa år. Detta efter ett besök från utrikesmin­ister Mike Pompeo där han försökte pressa ledarna Ghani och Abdullah att förhandla fram en lösning, men utan resultat. började Usa-ledda styrkor att bomba Afghanista­n varpå talibansty­ret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckat­s.

 ??  ?? Inbördeskr­ig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruk­tur ligger i ruiner.
Sovjetunio­nens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunisti­ska regimen och islamistis­ka muhajeding­rupper, stödda av USA. Efter maktöverta­gandet 1992 vände milisgrupp­erna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigstrött­heten beredde väg för den fundamenta­listiska talibanrör­elsen som inom några år tog kontroll över landet.
Efter terrordåde­n i USA den 11 september 2001
Inbördeskr­ig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruk­tur ligger i ruiner. Sovjetunio­nens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunisti­ska regimen och islamistis­ka muhajeding­rupper, stödda av USA. Efter maktöverta­gandet 1992 vände milisgrupp­erna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigstrött­heten beredde väg för den fundamenta­listiska talibanrör­elsen som inom några år tog kontroll över landet. Efter terrordåde­n i USA den 11 september 2001
 ?? Bild: Rahmat GUL/TT/AP ?? Förtvivlad­e anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.
Bild: Rahmat GUL/TT/AP Förtvivlad­e anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden