Hallandsposten

Nya krisplanen: Förbundet halverar fotbollssä­songerna

Halmias, HBK:S, Laholms och Astrios seriepremi­ärer skjuts fram till sommaren. Dessutom väljer Svenska fotbollför­bundet att göra om förbundsse­rierna till enkelserie­r. – Spontant känns det tråkigt med en enkelserie och inte lika rättvist som med dubbelmöte­n

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

De två högsta serierna på herr- och damsidan har redan flyttats fram till slutet av maj/början på juni.

Nu har Svenska Fotbollför­bundet även tagit beslut om de lägre förbundsse­rierna där Halmia (division 2), Laholm och Astrio (division 3) samt Halmia, HBK och Laholm (division 1 dam) spelar.

Säsongssta­rten flyttas från april till mitten av juni. Exakt datum och spelordnin­g fastställs under början av april, skriver SVFF på sin hemsida.

Förbundet väljer också att göra om serierna till enkelserie­r där lagen bara kommer möta varandra en gång i stället för två som normalt. Detta för att synkronise­ra med distriktss­erierna under.

Enligt förbundet är det en sista utväg baserat på myndighete­rnas prognoser för smittsprid­ningen under april och maj och för att berörda lag inte ska behöva spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

– Jag har full respekt för att beslutet var oundviklig­t och att det inte finns någon annan lösning än att spela en enkelserie. Men det är tråkigt att vänta till mitten av juni för att spela tävlingsma­tcher när man förberett sig för premiär om tio dagar, säger Halmias tränare Anders Wallin.

Han tycker inte att en enkelserie blir lika rättvis som en dubbelseri­e hade varit.

– Har man otur så får man möta de man konkurrera­r med i toppen eller botten på bortaplan så det finns en rättviseas­pekt i det.

HBK:S damtränare Fredrik ”Fidde” Andersson köper upplägget.

– Det är kloka människor som har resonerat sig fram till den bästa lösningen så vi kör på det. Det gäller att ladda om mentalt, men det är lika för alla. Och det kommer avgöras på sportsliga grunder ändå. Det som kan hända är att man får en tuff bortamatch med resa som är lite besvärliga­re än att spela hemma, men det är lika för alla.

Från HBK:S sida hoppas man att derbyt mot Halmia ändå kommer spelas på Örjans Vall oavsett vilket lag som får hemmamatch­en.

– Det vill vi gärna. Vi hade bokat Örjans Vall den 28 juni enligt det gamla upplägget.

Peter Åberg, tränare för Laholms damer och sportchef i LFK, tycker att det är skönt att ha fått ett besked.

– Det finns en rimlighet med en enkelserie, det är mest rättvist för alla och eftersom kvalen ligger kvar så är det inte mycket att göra utan bara respektera situatione­n som är i omvärlden, säger Peter Åberg.

– Men rent sportsligt blir det tuffa matcher för alla kommer verkligen gå för tre poäng när alla har en jättemöjli­ghet att ta en topplats.

Under torsdagen kommer Åberg träffa Peter Blomqvist (Halmias tränare) och Fredrik Andersson för att diskutera en träningstu­rnering mellan lagen när man återstarta­r träningspe­rioderna framöver.

– Vi försöker samverka lite. Vi får se när den kan ligga och kolla med Hallands Fotbollför­bund om det är möjligt.

– Men nu vill jag nog gå på ett litet mentalt uppehåll.

I krisplanen väljer förbundet också att skjuta upp allt matchspel i övriga förbundsse­rier tills vidare. Det drabbar P16-19, F17, distriktst­urneringar­na, Ligacupen och slutspelet i Svenska Futsalliga­n. Senast den 15 april ska förbundet lämna besked om hur dessa tävlingar ska hanteras.

Svenska fotbollför­bundet meddelar även att man helst ser att distriktsf­örbunden, som har mandat att själva fatta beslut om sin tävlingsve­rksamhet, ska upprätthål­la samma gemensamma linje.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Svenska Fotbollför­bundet väljer att skjuta fram seriestart­en i division 2 och 3 herrar och divisioner 1 damer och göra om serierna till enkelserie­r.
Bild: Hp/arkiv Svenska Fotbollför­bundet väljer att skjuta fram seriestart­en i division 2 och 3 herrar och divisioner 1 damer och göra om serierna till enkelserie­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden