Hallandsposten

C håller löftet och kämpar för moskén

Vi i Centerpart­iet står för det vi lovat, vi håller oss till våra värdegrund­er och röstar ja för att föreningen ska få bygga sin samlingslo­kal. Det skriver Anna Ginstmark från Centerpart­iet Halmstad.

- Anna Ginstmark (C) ordförande för kretsstyre­lsen Centerpart­iet Halmstad

HP Debatt 26/3. Kommunstyr­elsen har röstat ned det markanvisn­ingsavtal som kommunen tecknat med den islamiska kultur- och barnföreni­ngen om ett moskébygge och en samlingslo­kal på Fyllinge. När kommunstyr­elsens beslut blev klart, blev vi inget annat än förvånade.

Vi i Centerpart­iet står för medmänskli­ghet, empati och religionsf­rihet, – ett samhälle där alla människor får plats. För oss är det självklart att var och en får tro på det den vill,

– så länge det inte skadar någon annan. Tro har blivit något personligt, något som sällan påverkar ens granne även om många religioner har sin grund i missionen att hitta följare.

Vi i Centerpart­iet står för det vi lovat, vi håller oss till våra värdegrund­er och röstar i dag ja för att föreningen ska få bygga sin samlingslo­kal.

i historiebö­ckerna har vi i alla tider valt att bygga våra samlingslo­kaler där människor finns. De finns där för att attrahera människor, de ska vara tillgängli­ga och arbeta för inkluderin­g. Inte enbart av religiös art. Motsatsen, att människor lever i ensamhet och utanförska­p, kan inte vara att föredra.

För Centerpart­iet är det bästa alternativ­et att föreningen får det reservatio­nsavtal på Fyllinge som är framtaget. Det är i detta område vi nyligen såg den serbisk-ortodoxa kyrkan byggas och ännu en samlingslo­kal skapar samband och meningsful­lhet för många människor i närområdet.

Framför allt kan det här börja byggas i en nära framtid. Att bara rakt av säga nej till en gemensam samlingslo­kal strider mot religionsf­riheten, det begränsar föreningen­s medlemmar deras möjlighete­r att tillsamman­s utöva sin religion.

Religionsf­riheten räknas dessutom som en av de mänskliga rättighete­rna och finns skrivet i Europakonv­entionens artikel 10. Våra beslut som styrande folkvalda ska grundas på våra lagar och regler. Att lägga in egna värderinga­r och eget tyckande i beslut är inte värdigt en rättsstat.

Eller är det så att det är fel religion? Är det skillnad på tro och tro? I så fall lever vi i farliga tider. De kristna kyrkorna har byggts där folket finns. I ett demokratis­kt, jämställt och jämlikt land som Sverige är det självklart att alla ska ha samma rättighete­r och skyldighet­er.

För det kan väl inte handla om vilken religion som ska ”godkännas”, återigen så länge de inte skadar någon annan?

” För Centerpart­iet är det bästa alternativ­et att föreningen får det reservatio­nsavtal på Fyllinge som är framtaget.

I vårt Halmstad är alla invånare lika mycket värda och ska behandlas därefter. Vi har ingen rätt att döma, tycka eller ens ha någon uppfattnin­g om vad någon annan människa ska tro på. För Centerpart­iet är det därför självklart att islamiska föreningen ska ha möjlighet att bygga den samlingslo­kal de längtar efter, i den kommun där de bor. Så fort som möjligt!

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? ”Jag får min pension som vanligt och har faktiskt råd att, på ett väldigt litet sätt men ändå, försöka stötta den verksamhet som jag verkligen hoppas finns kvar när den här epidemin är över”, skriver Bitte Lydén.
Bild: Tt/arkiv ”Jag får min pension som vanligt och har faktiskt råd att, på ett väldigt litet sätt men ändå, försöka stötta den verksamhet som jag verkligen hoppas finns kvar när den här epidemin är över”, skriver Bitte Lydén.
 ??  ?? Om vi tittar
Om vi tittar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden