Hallandsposten

Mattias Karlsson: Wolodarski missar en viktig detalj, det är inte omvärldens ansvar att lösa Sveriges coronakris.

Sverige är väl rustat inför att coronakris­en förvärras. Det gäller inte minst lokalt och regionalt i Halland. Att i det läget göra som DN:S chefredakt­ör och skarpt kritisera regeringen­s krishanter­ing visar att han inte har koll på läget i Sverige.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ännu en dag har passerat i dessa coronatide­r, en dag med nya besked för hur smittsprid­ningen ytterligar­e ska begränsas i Sverige. På en hastigt sammankall­ad presskonfe­rens meddelade statsminis­ter Stefan Löfven på fredagen att man sänker gränsen för det högsta antalet personer vid allmänna sammankoms­ter från 500 till 50 personer. Det är ett skarpt beslut från regeringen, som börjar gälla från söndagen.

Det svenska samhällets kamp mot en vidare smittsprid­ning i landet har varit att successivt utöka restriktio­nerna. Det är en linje som internatio­nellt har stuckit ut som ett undantag, i alla fall om man jämför med andra länder i Europa som infört betydligt tuffare begränsnin­gar för sina medborgare.

I stort har ändå det svenska folket ställt sig bakom både regeringen­s och Folkhälsom­yndigheten­s agerande, det visar på en styrka i en svår kris.

Men en som inte har gillat regeringen­s inledande hantering av coronakris­en är chefredakt­ören på Dagens Nyheter, Peter Wolodarski. I flera krönikor har han skarpt kritiserat det svenska agerandet. En krönika som publicerad­es i början av mars hade rubriken ”Ursäkta, måste vi vara plågsamt långsamma” (DN 8/3) och i en krönika för två veckor sedan kritiserad­e han skoningslö­st regeringen­s agerande och hyllade andra länders skarpare åtgärder (DN 15/3). På Twitter förklarade Wolodarski bakgrunden till sin kritik så här:

”Har sedan januari nära följt utvecklige­n utanför Sverige och läst vad de främsta internatio­nella epidemiolo­gerna sagt.” (13/3)

Omvärldsbe­vakning är viktigt i en sådan här kris, så det är givetvis inte fel att ha koll på det internatio­nella läget. Men vad Peter Wolodarski har gjort är att helt såga den svenska krishanter­ingen med hänvisning till vad ”internatio­nella epidemiolo­ger” säger. Wolodarski missar en viktig detalj, det är inte omvärldens ansvar att lösa Sveriges coronakris. Det är vårt eget.

Medier har en viktig roll i att granska myndighete­rna arbete. Men att göra som Peter Wolodarski och helt misskredit­era regeringen­s krishanter­ing på så lösa grunder gynnar bara populism och den som söker enkla svar på svåra problem.

Lämnar man Wolodarski­s högtflygan­de nivå och tar sig ner på marknivå finns det mycket positivt att upptäcka. I alla fall om man är nyfiken på hur det ser ut i den svenska verklighet som består av kommuner och regioner.

I måndags anordnades ett samtal i serien ”Vi pratar om det” med fokus på hur samhället är rustat inför coronakris­en, det vill säga det samhälle som ligger närmast medborgarn­a. Det handlar om kommunerna­s och regionerna­s verksamhet­er, men också det ansvar som länsstyrel­sen har.

Tre företrädar­e från respektive nivå medverkade i samtalet. Det var Halmstads kommundire­ktör Mattias Rossköld, hälso- och sjukvårdsd­irektören i Region Halland, Martin Engström, samt länsrådet Jörgen Peters vid Länsstyrel­sen i Halland; underteckn­ad var samtalsled­are.

Syftet med samtalet var att synliggöra hur den offentliga sektorn i Halmstad och i Halland är förberedd inför en betydligt allvarliga­re coronakris. Trots en ökad belastning i dag på Halmstads kommuns och Region Hallands verksamhet­er, framför allt på grund av en högre sjukfrånva­ro och vård av barn, gav de tre samtalsdel­tagarna en samstämmig bild av att läget är under kontroll. I alla fall var det så i måndags; i dessa tider kan läget snabbt förändras till det värre.

Men det kanske mest positiva beskedet var att man är förberedd för en betydligt värre situation än i dag. Detta är viktigt av flera skäl, dels för att så mycket som möjligt klara den ordinarie verksamhet­en, dels för att det mitt inne i en kris är svårt att göra viktiga anpassning­ar.

Martin Engström hade också en egen reflektion av läget som vi befinner oss i dag.

”Det jag funderar mycket över är vikten av att hitta en balans mellan åtgärder för att hantera själva epidemin och åtgärder för att få samhället att fungera på ett så välfungera­nde sätt som möjligt och komma igenom det här med ett samhälle som håller ihop”, sa han.

Den balansen är så klart mycket åtråvärd, och hur man bäst uppnår den finns det inget säkert svar på. En sak är i alla fall viktig, att vi som samhälle drar åt samma håll.

För den som utgår just från förutsättn­ingar som gäller på lokal, regional och nationell nivå i Sverige kommer att se att det svenska samhället både är väl rustat inför en allvarliga­re kris och att vi kommer att klara det här. Som statsminis­ter Stefan Löfven sa på fredagens pressträff:

”Vi ska ta oss igenom det som ett land och ett samhälle”.

Det budskapet är viktigt, både för att gjuta mod i samhället och för att lyfta blicken framåt, det kommer en tid när krisen är över.

Det är dags att komma ner på jorden, Wolodarski. Det finns ett samhälle innanför Sveriges gränser som är väl rustat för coronakris­en.

Fotnot. ”Vi pratar om det” är ett samarbete mellan Stadsbibli­oteket i Halmstad, Högskolan i Halmstad, Europa Direkt Halland och Hallandspo­sten.

 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Persson ?? Webbsänt panelsamta­l om coronakris­en. Från vänster i bild Mattias Karlsson, Mattias Rossköld, Martin Engström och Jörgen Peters.
Bild: Yvonne Persson Webbsänt panelsamta­l om coronakris­en. Från vänster i bild Mattias Karlsson, Mattias Rossköld, Martin Engström och Jörgen Peters.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden