Hallandsposten

Ranstorp hyllar moskébeslu­tet i fullmäktig­e

Halmstad: Terrorfors­karen Magnus Ranstorp har kartlagt radikal islamism i Sverige – bland annat i Halland. Han välkomnar kommunfull­mäktiges beslut om att stoppa moskébygge­t på Fyllinge. – Halmstad har historiskt sett varit en hubb för den salafistis­ka mil

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Terrorfors­karen Magnus Ranstorp har kartlagt radikal islamism i Sverige. Han anser att det finns problemati­ska miljöer även i Halland och välkomnar fullmäktig­es beslut att stoppa moskébygge­t.

Det var under torsdagens fullmäktig­emöte som S, SD, KD och M stoppade det planerade moskébygge­t på Fyllinge.

När Magnus Ranstorp, terrorfors­kare vid Försvarshö­gskolan i Stockholm, nåddes av nyheten skrev han på Twitter: ”Kommunfull­mäktige stoppar moskébygge i Fyllinge (Halmstad). Bra beslut!”

– Rent integratio­nsmässigt så ser vi att det är viktigt att skapa mindre miljöer som är olika. Det är bra med pluralism.

Har man ett jättestort center så finns risken att man får in fel styrelse, eller finansiäre­r som kan bestämma styrelsens inriktning, säger han till HP.

Magnus Ranstorp har forskat på terror i 30 år och fick 2017 uppdrag av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) att granska salafistis­ka jihadister i Sverige.

I rapporten som publicerad­es året därpå omnämns Halmstad under rubriken ”svenska salafist-jihadistis­ka miljöer”.

– Halmstad sticker ut lite grann och har historiskt sett varit en hubb för den salafistis­ka miljön, säger Magnus Ranstorp.

Han nämner imamen Abu Muadh vars verksamhet vid Halmstads moské han tittat närmare på.

Abu Muadh beskrivs i Msb-rapporten som ”en av de mest framståend­e salafistis­ka föreläsarn­a i Sverige” med kopplingar till ett flertal radikala företrädar­e, bland annat vid Bellevuemo­skén i Göteborg.

Han har föreläst tillsamman­s med den numera avlidne Is-terroriste­n Michael Skråmo och imamen El Nadi Abdel Nasser, också känd som Abu Talal, som ledde den kritiserad­e Vetenskaps­skolan i Göteborg och som ville starta friskola i Oskarström under namnet Vänskapssk­olan, berättar Ranstorp.

Abu Talal är en av fyra imamer som förra året klassades som säkerhetsh­ot och utvisades enligt lagen om särskild utlännings­kontroll (LSU).

2016 uppmärksam­made Hallandspo­sten att flera av Abu Muadhs föreläsnin­gar på Youtube innehöll extremreli­giösa idéer som att det är förbjudet för män och kvinnor att umgås så länge de inte är gifta.

Samma år argumenter­ade han för moskébygge­t på Fyllinge.

”Utan en trygg plats där vi kan samla och undervisa ungdomar blir det lättare att sprida den typen av ideologi (extremisti­sk, reds. anm.). Det är inte moskéer, utan andra okontrolle­rade miljöer, som vi ska oroa oss för”, sa Muadh till HP den 26 maj 2016.

I dag är Abu Muadh inte längre verksam vid Halmstads moské vilket Magnus Ranstorp anser är bra för församling­en.

– Det är en positiv signal för Halmstad. Det skapades miljöer kring de här individern­a som dök upp i våldsbejak­ande extremisti­ska sammanhang, säger han.

– Viktigt är också att man gör sig av med kretsarna kring dessa individer och rensar ut den ultrakonse­rvativa inriktning­en, för det påverkar integratio­nen och framförall­t kvinnors rättighete­r.

Beskedet om att det inte blir någon moské på Fyllinge landar som en stor besvikelse hos Islamiska barn och kulturföre­ningen.

– Det känns jättetråki­gt, vi har väntat i många år. Först fick vi ja och trodde att moskén var på gång men så ändrades det till ett nej, säger Samir Abo Adam, ordförande i församling­en.

Han berättar att man nu blickar framåt och håller tummarna för andra lösningar.

–Vi kommer inte tappa hoppet på grund av det här. Det finns många andra trevliga ställen där vi kan få bygga. Jag hoppas att kommunen hjälper oss.

Samir Abo Adam vill inte kommentera Ranstorps kartläggni­ng av imam Abu Muadh. Det som imamen har sagt eller gjort får stå för honom, anser Samir Abo Adam.

– Abu Muadh slutade hos oss i november. Han fick ett annat jobb och hade inte tid att hjälpa oss.

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp är positiv till att det inte blir någon moské på Fyllinge. Han pekar på den kritiserad­e imamen Abu Muadhs verksamhet vid församling­en.
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp är positiv till att det inte blir någon moské på Fyllinge. Han pekar på den kritiserad­e imamen Abu Muadhs verksamhet vid församling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden