Hallandsposten

Seniorpoli­tiker struntar i råd att stanna hemma

Laholm: Kan äldre politiker gå på möten trots rådet till 70+ att stanna hemma? – Jag ser mig inte som en riskgrupp, säger M-politikern, 77. – Det är min plikt att gå, säger Lp-politikern snart 73. Men halva S avstår träffarna.

- Jonatan Gernes

Frågan är hur hårt Laholms veteranpol­itiker tar på Folkhälsom­yndigheten­s coronaråd.

– Socialdemo­kraterna följer Folkhälsom­yndigheten. Vi som är 70 kommer inte vara med på kommunfull­mäktige, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

Fem av åtta folkvalda S-politiker faller för åldersstre­cket. Även bland ersättarna finns seniorer. Partiet lämnar därmed stolar tomma.

Även på nämndsmöte­na har det varit glesare runt borden än vanligt de senaste veckorna.

– Men några partier har antingen inte begripit det här, eller så skiter de i det och tycker att de inte har ansvar för hälsan, säger Henriksson.

Flera politiker höjde på ögonbrynen i tisdags. En äldre moderat gick på socialnämn­dens sammanträd­e precis som vanligt.

– Jag ser inte att mina strax över 70 år skulle vara något problem och jag ser mig inte som en riskgrupp heller, säger Christer Sjöberg (M), 77 år.

Laholmspar­tisten Bertil Johansson, 72 år, resonerar likadant. Han har gått på flera politiska möten i veckan och tänker fortsätta med det.

– Jag är folkvald till fullmäktig­e och det är min plikt att gå dit. Jag känner mig frisk, men ska förstås inte springa och krama alla. Man får inte överdriva det här heller, säger han.

Ska inte ni folkvalda följa expertmynd­ighetens uppmaning i en pandemi?

– Jag följer den så gott jag kan. De säger själva att vi inte kan stänga av hela samhället. Det finns så mycket uppgifter och jag försöker lyssna

på de som är korrekta, säger Bertil Johansson.

Inom Centern har äldre politiker hållit sig hemma på frivillig basis.

– Jag kan inte skriva folk på näsan, men jag tror att det är klokt att stanna hemma. På något vis är vi förebilder. Vi kan inte begära av medborgare som är 70 att stanna hemma och inte följa det själva, säger kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Moderatern­a har ställt in sina gruppmöten för att minska risken för smittsprid­ning.

– Vi ska i första hand föregå med gott exempel och vill inte belasta sjukvården i onödan, säger gruppledar­en Roland Norrman (M).

Han tänker nu ringa upp alla partikamra­ter över 70.

– Det är sansade människor. Vi ska ta ett gemensamt beslut om hur vi ska göra. Min rekommenda­tion kommer att vara att det inte finns någon anledning att gå. Av åldersskäl tillhör de en riskgrupp. Vi har inte råd att tappa någon, säger Roland Norrman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden