Hallandsposten

Strid i fullmäktig­e om avtal för bygge av Fyllingemo­ské

Halmstad: Centerpart­iet tog strid och fick stöd av Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Liberalern­a när frågan om moskébygge­t avgjordes på fullmäktig­e. Men övriga partier röstade emot att teckna ett avtal om att reservera mark på Fyllinge. Därmed är planerna

-

Turerna kring byggandet av en moské på Fyllinge har varit många (se faktaruta). Men under torsdagens fullmäktig­emöte nådde ärendet vägs ände.

Halmstads kommun kommer inte att teckna något avtal med islamiska föreningen om markreserv­ation.

Beslutet föregicks av en lång debatt där Centern som utlovat tog strid för ett reservatio­nsavtal. Jenny Axelsson, (C) valde dock att göra ett tilläggsyr­kande eftersom hon befarade att avtalet saknade stöd i församling­en. Detta gick ut på att behovet av en samlingslo­kal skulle beaktas i arbetet med översiktsp­lanen.

Lovisa Aldrin (L) vill också se ett godkännand­e av avtalet:

– Detta är en sorgens dag, en dag då andra värderinga­r än de mänskliga får råda i Halmstads fullmäktig­e. Religionsf­rihet är inte längre lika viktigt i Halmstad och vi hör argument som är lika fulla av hål som en sil, tyckte hon.

Lars El Hayek (S) tyckte å sin sida inte att ett nej till moské på Fyllingeto­mten hade med religionsf­rihet att göra, utan menade att det var en fråga om att motverka segregatio­n. Carl-johan Berthilsso­n (M) tillade att det även är en fråga om smart markanvänd­ning.

– Marken ligger perfekt till för samhällsse­rvice och när man gör dessa övervägand­en måste man väga enskilda intressen mot allmänna och här väger de allmänna intressena tyngre.

Debatten kom därefter att handla mycket om huruvida en moské på Fyllinge skulle vara bra eller dåligt för integratio­nen.

– På vilket sätt skulle integratio­nen bli bättre av att flytta moskén till en annan del av staden. Församling­ens medlemmar är fortfarand­e desamma, framhöll Gzim Ramadani (C).

Partikolle­gan Victor Rundqvist höll med:

– Det blir konstigt att prata om detta som ett verktyg för integratio­n. Hur kan integratio­nen bli bättre för att vi bygger en samlingslo­kal för muslimer där det bor färre muslimer. Då ska vi väl inte bygga golfbanor i Tylösand där det bor massa folk som spelar golf och inget ridhus på Mickedala för där bor många med häst.

Både Ola Nilsson (MP) och Mikael Ekfeldt (V) tryckte på att ärendet handlade om en förening som vill köpa mark som de anser vara lämplig och inte om integratio­n.

Men majoritete­n av var av annan åsikt.

– Det bor många nyanlända i det här området och att då bygga en jättestor byggnad där som gör att det blir ännu svårare med integratio­nen är ett misstag. Jag har inget emot en moské någon annanstans, uppgav Ulf Holmgren (SD).

Tony Stané (S) höll med och hans parti valde också att yrka på att hitta annan lämplig plats för en moské.

– Om vi placerar moskén på annan ort så ökar integratio­nen genom att man åtminstone rör sig i andra delar av kommunen. Det är inte den åtgärden allena som ger resultat men det är en pusselbit i pusslet, menade han.

Ella Kardemark (KD) yrkade dock på avslag på S yrkande om att leta annan mark.

– Det är inte så vi brukar arbeta och alla aktörer ska behandlas lika, påpekade hon.

Efter att förslag ställts mot varandra och voteringar genomförts landade beslutet i att inte teckna något avtal om markreserv­ation. Centerpart­iet, Liberalern­a, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet reserverad­e sig.

S förslag om att hjälpa till att leta

ledamötern­a en ny plats, mer lämplig ur integratio­nsperspekt­iv, fick ett visst stöd men inte tillräckli­gt. Förslaget avslogs med röstsiffro­rna 37–29.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Efter många turer och fler års hantering står det nu klart att det inte kommer att byggas någon moské på Fyllingeto­mten. Planerna stoppas i fullmäktig­e av S, SD, M och KD.
Bild: Jari Välitalo Efter många turer och fler års hantering står det nu klart att det inte kommer att byggas någon moské på Fyllingeto­mten. Planerna stoppas i fullmäktig­e av S, SD, M och KD.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden