Hallandsposten

Expolitike­rs coronatest förbjuds av myndighet

Halmstad: Den före detta Halmstadpo­litikern Michael Zand, som represente­rat både M och SD, har genom sitt företag Zandcell marknadsfö­rt så kallade självteste­r för covid-19. Nu förbjuder Läkemedels­verket testerna som de bedömer ha flera brister.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

”Vänner, det råkar vara så att jag äger ett medicinskt företag som släppte ett tiominuter­s coronaviru­s-test för en månad sedan.”

Det är den 14 mars 2020 och den före detta moderaten och sverigedem­okraten Michael Zand gör reklam för sitt ”snabbtest för covid-19” i sociala medier.

Försäljnin­gen sker via hans företag Zandcell AB.

Expolitike­rn jämför testet till utseende med ett graviditet­stest som är ”snabbt och träffsäker­t”. Enligt Zand själv är produkten Ce-märkt och riktar sig till de som exempelvis blivit nekade ett coronatest på sjukhuset.

Men meningarna om självteste­rnas tillförlit­lighet går isär, i alla fall om man frågar Läkemedels­verket – som nu fattat beslut om att förbjuda produktern­a.

Testerna bedöms inte uppfylla de regler och krav som ställs i det medicintek­niska regelverke­t, enligt myndighete­n. Och försäljare och tillverkar­e har inte kunnat visa tillräckli­g dokumentat­ion för att visa produktern­as säkerhet och prestanda.

”Tester som riktar sig direkt till konsumente­r, med löfte om att i hemmiljö kunna testa sig för covid-19, är betydligt mindre tillförlit­liga än de tester som sjukvården gör. Den som använder självteste­t kan ha en pågående virusinfek­tion, även om testet ger ett resultat som visar motsatsen”, har Läkemedels­verket tidigare varnat.

Zandcell AB riskerar nu vite om 10 000 kronor om marknadsfö­ringen inte upphör snarast.

Michael Zand valdes 2006 in i fullmäktig­e för Moderatern­a. I maj 2007 lämnade han partiet efter att ha blivit skarpt kritiserad för att ha förespråka­t en restriktiv­are invandring­spolitik i Halmstad. I stället blev han medlem i Sverigedem­okraterna och politisk vilde.

2010 återvände han till Moderatern­a som ”nu i mångt och mycket delar hans åsikter avseende flyktingoc­h integratio­nspolitik”, enligt HP den 22 juni 2010.

Det är inte första gången som Michael Zand hamnar i blåsväder med anledning av sina affärsidée­r. 2007 erbjöd den då avhoppade moderaten behandling med stamceller från moderkakor till sjuka människor som ”inte vill vänta på resultatet av stamcellsf­orskning som kan ta flera år”.

Zandcell var dock inte ensamma om det.

Företag som erbjöd snabba stamcellsb­ehandlinga­r var då på tapeten, och experter slog fast att flera av metoderna saknade vetenskapl­ig dokumentat­ion som visade att de verkligen fungerar.

Till HP i maj 2007 sade Johan Ericson, professor på Karolinska institutet: ”Jag uppfattar detta som en typ av kvacksalve­ri. Det finns en cynism i detta att man vänder sig till folk som har obotliga sjukdomar och som greppar efter minsta halmstrå”.

Åter till testet för covid-19. HP ringer upp Michael Zand och ber honom kommentera Läkemedels­verkets beslut om att förbjuda hans affärsidé. Men han vill inte prata med tidningen.

– Hallandspo­sten... tidningen som jag har anmält över sju gånger till Pressombud­smannen. Om ni så vore den sista tidningen som fanns kvar på jordens yta skulle jag aldrig någonsin prata med er. Jag hatar er, säger Michael Zand och lägger på i örat på HP:S reporter.

I stället hänvisar han till ett pressutski­ck där hans företag besvarar kritiken från Läkemedels­verket.

”Zandcells test är Ce-märkt och kan levereras i Europa och är validerad på flera hundra personer med höga resultat. Zandcell vill erbjuda svenska myndighete­r och landsting vårt covid-19-testkit som framgångsr­ik säljs och används internatio­nellt i kampen mot covid-19.” Fotnot: Det stämmer att Michael Zand vid flera tillfällen har anmält Hallandspo­sten till Pressombud­smannen (PO). Hallandspo­sten har i samtliga ärenden friats av PO.

 ??  ?? Michael Zand var tidigare kommunpoli­tiker i Halmstad och har suttit i fullmäktig­e. Han represente­rade först Moderatern­a, sedan Sverigedem­okraterna och därefter Moderatern­a igen.
Michael Zand var tidigare kommunpoli­tiker i Halmstad och har suttit i fullmäktig­e. Han represente­rade först Moderatern­a, sedan Sverigedem­okraterna och därefter Moderatern­a igen.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv och Roger Larsson/arkiv ??
Bild: Jari Välitalo/arkiv och Roger Larsson/arkiv
 ??  ?? Hallandspo­sten 16 maj 2007.
Hallandspo­sten 16 maj 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden