Hallandsposten

Expert: ”35 000 svenskar dog under spanska sjukan”

Stenhugger­iet: Anders Lindberg var tidigare smittskydd­släkare i Halland – och för 20 år sedan hade han samma jobb som Anders Tegnell! Anders Lindberg berättar för HP om epidemier som drabbat Halland, Sverige och världen under 1900-talet. – Under spanska s

-

Anders Lindberg är pensionär sedan 2007, och 77 år gammal. En man i den åldern ska man inte besöka i dessa dagar, därför ringer jag upp honom i villan i Stenhugger­iet. HP kontaktade den före detta smittskydd­släkaren för någon vecka sedan och bad honom kommentera coronaviru­set. Men det ville han inte den gången.

– Jag tyckte att det räckte med röster i debatten.

Det kan jag förstå. Om man ska döma efter inlägg i olika medier, verkar massor av svenskar tro att de är profession­ella epidemiolo­ger.

– Ja, en del inlägg skrivs av kunniga personer, andra skribenter verkar inte veta särskilt mycket. Om jag själv vill förmedla något behöver jag inte använda media, jag har god kontakt med folkhälsom­yndigheten.

Anders har varit infektions­specialist i stort sett hela sitt yrkesliv och blev smittskydd­släkare i Halland 1983.

– Då fick jag bara lägga två timmar i veckan på den uppgiften, men i dag är det mer änett heltidsarb­ete.

Anders var tjänstledi­g i perioder för att jobba med epidemier och vaccinatio­ner åt socialstyr­elsen och smittskydd­sinstitute­t. 1999–2000 vikarierad­e han till och med som statsepide­miolog, ett jobb som i dag innehas av den välkände Anders Tegnell.

Du kunde ha blivit lika omtalad, hyllad och eventuellt hatad.

– Ja, men det hände ingenting dramatiskt under mitt år på den posten.

Som pensionär anlitas Anders fortfarand­e som konsult åt socialstyr­elsen och folkhälsom­yndigheten, och han är en populär föreläsare bland allmänhete­n, som expert på epidemier.

Han om någon borde kunna jämföra coronaviru­s med tidigare farsoter.

– Det finns likheter men även stora skillnader, framför allt vad gäller smittvägar­na.

– Digerdöden på 1300-talet tog flera år att sprida via sjöfart och dammiga landsvägar, medan spanska sjukan i början av 1900-talet till stor del färdades snabbare med tåg. I dag sprids smittor som corona med rekordfart; du kan vara i Wuhan ena dagen och nästa dag i Halmstad.

Om vi håller oss till förra seklet, så drabbades Halland hårt av spanska sjukan, som kom i tre vågor 1918–1920. Hur många dog?

– Cirka 35 000 i Sverige och 40–50 miljoner i hela världen. Ingen vet säkert och antalet diskuteras bland forskare.

– En stor skillnad från coronaviru­set

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Anders Lindberg, 77 år, går ut på gården och promenerar längs havet, men annars håller han sig hemma med sin fru. ”Jag följer folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, som jag även själv finner vettiga”.
Bild: Jari Välitalo Anders Lindberg, 77 år, går ut på gården och promenerar längs havet, men annars håller han sig hemma med sin fru. ”Jag följer folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, som jag även själv finner vettiga”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden