Hallandsposten

Alliansen vill se en politisk kraftsamli­ng – övriga tvekar

Halmstad: I coronakris­ens spår vill allianspar­tierna i Halmstad kraftsamla över partigräns­erna och föreslår att det tas fram en gemensam, ”opolitisk” budget för 2021. Men förslaget får ett blandat och smått skeptiskt bemötande.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Allianspar­tiernas utsträckta hand riktar sig till samtliga övriga partier i kommunfull­mäktige, det vill säga Socialdemo­kraterna, Sverigedem­okraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, och fördes fram via en debattarti­kel i HP.

– I en exceptione­ll situation behövs exceptione­lla lösningar. Det handlar inte om att övriga partier ska sluta upp kring alliansens budget utan om vi alla sluter upp kring en gemensam budget för kommunen. Det är inget snack om att coronakris­en kommer att ge oss ett helt annat ekonomiskt läge, säger Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Liberalern­as kommunråd, Aldrin fyller på:

– Ingen vet hur coronakris­en kommer att sluta, men vi vill visa våra invånare och medarbetar­e att vi vill ta ett gemensamt ansvar och skapa stabilitet och lugn i organisati­onen.

Lovisa Det handlar inte främst om att göra avkall på hjärtefråg­or utan om att minimera skadorna efter en kris.

Samtliga inbjudna partier uppger för HP att man visst kan delta i ett möte för att diskutera budgetproc­essen, men i övrigt anas en viss skepsis till förslaget:

– Socialdemo­kraternas politik skiljer sig ju avsevärt från exempelvis SD:S. Alliansen pratar visserlige­n om en opolitisk budget, men något sådant finns inte. Man kan inte fördela fem miljarder skattekron­or utan att det blir politiskt, konstatera­r kommunråde­t Stefan Pålsson (S), som till att börja med vill att budgetbesl­utet skjuts fram till hösten.

– Vi måste först hinna få en klar bild av coronakris­ens konsekvens­er för exempelvis skolan och det lokala näringsliv­et, menar han.

Sverigedem­okraternas gruppledar­e Fabio Ishaq väljer att tolka inbjudan som att Alliansen nu öppnar upp för ett samarbete med SD.

– Det är jätteposit­ivt och en stor ändring från deras sida. Vi har hela tiden sträckt ut handen till andra partier. Kanske är det så att alliansen vet att det finns partier som inte kommer att vilja samarbeta kring budgeten och att inbjudan egentligen riktar sig till SD, funderar han, men menar att det finns många frågetecke­n kring hur en gemensam budgetproc­ess skulle kunna se ut och att dessa först behöver rätas ut.

Både Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et uppger att alliansens inbjudan nu ska diskuteras internt inom respektive parti.

– Spontant tror jag det kan bli väldigt svårt att få ihop en gemensam budget, konstatera­r Tania Bengtsson, Vänsterpar­tiets gruppledar­e.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Så här såg det ut när Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) förra året presentera­de alliansens budgetförs­lag. I år hoppas man att alla partier ska kunna ta fram en gemensam budget för Halmstads kommun.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Så här såg det ut när Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) förra året presentera­de alliansens budgetförs­lag. I år hoppas man att alla partier ska kunna ta fram en gemensam budget för Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden