Hallandsposten

Nytt stödpaket till företagare i Halland

Halland: Företag i Halland står inför stora utmaningar på grund av coronaepid­emin. På fredagen presentera­de Almi Halland ett nytt stödpaket med åtgärder för företag med anledning av coronaviru­sets påverkan på det halländska näringsliv­et.

- Nils Lindgren Nils Lindgren

–Vi försöker göra så mycket vi kan. Många är desperata och befinner sig i ett extremt tufft läge just nu, säger Magdalena Johansson, vd på Almi Halland under en presskonfe­rens på Regionens hus.

Det nya stödpakete­t riktas till små och medelstora företag som riskerar att slås ut till följd av coronaviru­sets spridning. Paketet består av ett ”brygglån” för företag med finansieri­ngsbehov. För detta har Almis lånefond förstärkts med tre miljarder kronor.

Syftet med brygglånet är att överbrygga en period av svårighete­r och låntagaren har bland möjlighet till ränte- och amortering­sanstånd. För att ha rätt att låna ska företaget ha varit bärkraftig­t före krisen och bedömas vara det även efter krisen.

Magdalena Johansson bekräftar att flera företag i Halland redan har gått i konkurs på grund av coronaviru­set.

– Men det är företag som hade bekymmer och svårt att få lönsamhet redan innan. För dem har det här varit helt förödande, säger Magdalena Johansson.

Hur länge kommer de här pengarna att räcka?

– Det kommer sannolikt inte att räcka hela vägen, men med det stödpaket som regeringen presentera­de i förra veckan känns det här som ett bra komplement.

Under presskonfe­rensen presentera­des även de åtgärder som Region Halland har vidtagit de senaste två veckorna. Med anledning av coronaepid­emin har regionen i samarbete med andra aktörer upprättat en stödlinje som halländska företagare kan ringa till för gratis rådgivning.

– Vi har haft minst en fördubblin­g i antal samtal till vår kundservic­e sedan den öppnade, säger Helene Andersson (C), ordförande för regionstyr­elsens tillväxtut­skott.

enda som har kommit hit för att träna när vi är på besök. Det är soligt och vackert vårväder, men fortfarand­e några timmar till arbetsplat­ser och skolor stänger för dagen.

Han säger att allt fler har börjat hitta hit den senaste veckan, men tror själv att det beror mer på det fina vädret än på att folk undviker att träna inomhus i coronatide­r.

– Jag har har inte ens tänkt på det sättet, att det skulle vara säkrare att träna utomhus än inomhus. Jag tränar bara på precis som vanligt, säger han.

Vi kör vidare och betar av utegymmen vid Engelbrekt­splanen, Tallvik, Övre badhuspark­en, Vapnö grustäkt och Östra stranden. Alla är helt tomma människor så när som på två personer som sitter och jobbar i solen och använder ett hinder som skrivbord.

På gymmen Träningsko­mpaniet och Friskis och Svettis i Halmstad har man valt att flytta ut vissa av gruppträni­ngspassen utomhus. På passen inomhus har antalet platser halverats för att deltagarna ska kunna hålla det rekommende­rade avståndet på minst två meter mellan varandra. På Träningsko­mpaniet har utomhuspas­sen fort blivit populära. – De blir fullbokade direkt, vi kan ha 20 personer som står på reservlist­a, säger Ulrika Bartholdss­on, platschef på Träningsko­mpaniet. På Friskis och Svettis är intresset förhålland­evis svalt även för utomhuspas­sen.

– Tyvärr är det inte så högt tryck på våra pass just nu, det har minskat rejält de senaste veckorna, säger Elisabeth Gerdle, verksamhet­schef på Friskis och Svettis.

” Med det stödpaket som regeringen presentera­de i förra veckan känns det här som ett bra komplement.

Rikhard Rautjärvi.

Magdalena Johansson, vd på Almi Halland

 ??  ?? På fredagen presentera­de Almi och Region Halland ett nytt stödpaket till halländska företagare.
På fredagen presentera­de Almi och Region Halland ett nytt stödpaket till halländska företagare.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden