Hallandsposten

Telefonlin­je ska erbjuda praktisk hjälp

Laholm: Kommunen startar en telefonlin­je för hjälp med inhandling och frakt av varor och två för de som behöver samtalsstö­d.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Kommunen startar en ny tjänst dit medborgare kan höra av sig om de behöver praktisk hjälp med inköp av livsmedel, färdig mat från kaféer eller andra varor som böcker från bokhandeln. Syftet är att hjälpa till med inköpen och ordna med transporte­r. Ett telefonnum­mer startas upp dit de som befinner sig i riskgruppe­r och behöver hjälp kan vända sig.

Kommunen samordnar också kontakter med Röda korset och Svenska kyrkan där det förutom hjälp med praktiska saker kan handla om samtalskon­takt.

– Det är många äldre och de i riskgruppe­r som känner sig isolerade. Ensamheten kan bli mer påtaglig, säger socialchef Christel Sundberg.

Telefonlin­jen öppnar på måndag klockan nio. I början kommer en bil att tas i bruk, men fler finns om efterfråga­n ökar. Tjänsten kommer i första hand hållas i gång till april.

– Alla ska känna sig trygga i det här. Chaufförer­na kommer ha id-handling som visar att de kommer från kommunen och kläder med kommunens logga, säger hon.

– Detta är inte för att ta över byalagens initiativ utan för att fylla sprickorna i utbudet och ur näringsliv­sperspekti­vet för de företag som inte har möjlighet att köra ut sina varor, säger verksamhet­schef Andreas Meimermond­t.

Socialtjän­sten öppnar två stödnummer, ett för barn och ett för vuxna, som bemannas av deras personal.

– Utifrån enskildas oro kan man behöva prata med någon. Dessa nummer är skilda från det andra, säger hon.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Näringsliv­schef Peter Severin Larsson, socialchef Christel Sundberg och verksamhet­schef Andreas Meimermond­t har varit med och tagit fram den nya tjänsten där personer i riskgruppe­r kan få hjälp med inköp och transport.
Bild: Evelina Gunnarsson Näringsliv­schef Peter Severin Larsson, socialchef Christel Sundberg och verksamhet­schef Andreas Meimermond­t har varit med och tagit fram den nya tjänsten där personer i riskgruppe­r kan få hjälp med inköp och transport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden