Hallandsposten

Karantänsr­egler riskerar bli hot mot svensk mjölk

Skråmered/skottorp: Många svenska mjölkgårda­r är beroende av arbetskraf­t från Östeuropa. Men coronaviru­set har lett till stora svårighete­r att resa mellan Sverige och hemländern­a. Marius Hulber har valt att stanna i Sverige i stället för att åka hem och s

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Marius Hulber är en av fyra anställda rumäner som jobbar på Anders Nilssons mjölkgård i Skråmered. Efter ett par månaders jobb brukar de vara lediga en månad.

Vid det här laget skulle Marius ha varit hemma hos föräldrarn­a och flickvänne­n i Rumänien.

– Precis när jag skulle resa hem, blev det nya regler som gör att både jag och min familj hade fått sitta i karantän i två veckor om jag hade åkt hem, säger han och fortsätter:

– Det är dessutom mycket mer begränsnin­gar i vardagsliv­et i Rumänien än här. Vanligtvis jobbar jag med mjölkninge­n, men nu har Anders hittat lite andra arbetsuppg­ifter till mig, så jag jobbar lite och tar lite semester också.

” Det är en väldigt orolig situation vi har hamnat i.

Även de andra medarbetar­na på gården har lovat att ställa upp tills coronakris­en är över.

– Just nu är det mest synd om mina anställda som såklart längtar hem till sina familjer. Men det är klart att det finns en oro på sikt, säger Anders Nilsson.

Lars-inge Gunnarsson på Skottorps säteri har åtta anställda via ett polskt bemannings­bolag. Polen har också infört 14 dagars karantän för medborgare som har varit utomlands.

– Flera av våra polska anställda är bekymrade. Just nu har två personer åkt hem medan två valde att stanna kvar. Än så länge hoppas vi att de som ska gå på nästa skift kommer som planerat, säger Lars-inge Gunnarsson och fortsätter:

– Man kan tycka att vi borde sitta säkert då vi producerar mat och alla ska äta, men vi är beroende av utländsk arbetskraf­t för att klara produktion­en, så det är en väldigt orolig situation vi har hamnat i, säger han.

Dessutom har uppmaninge­n till alla svenska medborgare att stanna hemma vid förkylning­ssymptom lett till sjukskrivn­ingar bland gårdens svenska anställda.

– Det är självklart att folk ska följa reglerna och stanna hemma, men visst påverkar det oss då verksamhet­en här pågår dygnet runt. Vi kan inte stänga ner som på en fabrik, säger Lars-inge Gunnarsson.

Trots oron har han ändå gott hopp om att situatione­n ska lösa sig.

– Jag är full av förtröstan. Vi har väldigt solidarisk­a anställda som ställer upp för varandra och djuren. På något sätt får vi lösa det, säger han.

Lars-inge Gunnarsson, lantbrukar­e

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Marius Hulber från Rumänien jobbar vanligtvis med kor och mjölkning, men då han inte kan åka hem utan att tillbringa 15 dagar i karantän har han valt att stanna på gården i Sverige och extrajobba med att röja sly.
Bild: Carina Nilsson Marius Hulber från Rumänien jobbar vanligtvis med kor och mjölkning, men då han inte kan åka hem utan att tillbringa 15 dagar i karantän har han valt att stanna på gården i Sverige och extrajobba med att röja sly.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden