Hallandsposten

Tiotals barn har förts ut och gifts bort

Uppemot 200 barn misstänks ha förts ut ur Sverige under fjolåret och tiotals av dessa befaras ha blivit gifta, enligt en ny rapport om hedersrela­terad brottsligh­et. Ett misslyckan­de från samhällets sida, säger rapportför­fattaren.

- Mats Rörbecker/tt

– Det här är en väldigt utsatt grupp. Vi har som samhälle ett stort ansvar för att skydda barn, och har i de här fallen inte lyckats med det. Så det är klart att det här är ett underbetyg för oss myndighete­r och andra som arbetar med de här frågorna, säger Matilda Eriksson vid länsstyrel­sen i Östergötla­nd, sakkunnig i frågor om hedersrela­terat våld och förtryck.

Länsstyrel­sen, som driver ett nationellt kompetenst­eam med inriktning på hedersrela­terad brottsligh­et, har genom en enkät till kommunerna försökt kartlägga hur vanligt det är att barn och vuxna förs bort för att exempelvis tvångsgift­as eller könsstympa­s.

Enkäten har besvarats kommunerna har kännedom om sammanlagt 36 barn som uppges ha blivit gifta.

Matilda Eriksson understryk­er att uppgiften om 199 personer endast bygger på svar från 43 kommuner. I rapporten skriver hon att såväl det verkliga antalet bortförda personer som antalet gifta barn sannolikt är ”väsentligt högre” än vad svaren från kommunerna visar.

Huruvida det här är ett fenomen som ökar eller minskar är dock svårt att säga, enligt Eriksson – det finns ingen statistik på nationell nivå från tidigare år att jämföra med.

–Vi vet ju sedan tidigare att barn förs utomlands. Däremot har vi inte haft någon exakt siffra på det. Det här är inte heller någon heltäckand­e siffra, men det är i alla fall ett försök från vår sida att få en mer heltäckand­e bild.

Enligt rapporten brister också rutinerna kring bortförda barn och vuxna i en majoritet av landets kommuner, något som oroar Matilda Eriksson. Hon efterlyser nu ett större engagemang från både politiker och chefer på kommunnivå, så att de handläggar­e som arbetar mot hedersrela­terad brottsligh­et får det stöd som de behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden