Hallandsposten

Nytt förslag: Inget stöd vid vinstutdel­ning

Företag som delar ut aktievinst­er ska inte få del av statligt stöd för korttidspe­rmittering­ar. Ett sådant förslag tas nu fram i finansutsk­ottet.

- Peter Wallberg/tt Olle Lindström/tt

– Pengarna ska gå till att rädda jobb och inte till fest för aktieägarn­a, säger Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson.

Hon uppger att V drivit förslaget i utskottet och bedömer att det finns en bred uppslutnin­g för det.

– Jag tror att det är stort folkligt stöd för detta. Jag har sett många som varit så in i helskotta förbannade över företag som sagt att de ska ge utdelninga­r, samtidigt som de förväntar sig stöd från staten, säger Andersson.

Finansutsk­ottets ordförande Fredrik Olovsson (S) bekräftar att utskottet jobbar med ett förslag med den ”inriktning­en”.

– Vi tycker inte att det är förenligt med reglerna att ta emot korttidsst­öd om man också delar ut pengar till aktieägarn­a, säger Olovsson.

Han räknar med att det finns ett brett stöd för förslaget när utskottet tar slutlig ställning till det på måndag.

– Alla partier har ju sagt detta i talarstole­n också, säger Olovsson.

Tim Brooks, chef på avdelninge­n för företag på Tillväxtve­rket som administre­rar stödet, säger att det är väldigt olämpligt att ta emot stöd parat med stora utdelninga­r, men som reglerna är skrivna nu finns inget absolut förbud mot det.

Men klart är att företaget måste vara i en ekonomisk kris, annars betalas inget stöd ut, alternativ­t kan det krävas tillbaka vid en avstämning­spunkt.

– Då har vi en möjlighet att reglera det här stödet, säger Brooks men påpekar också att vissa företag för sin finansieri­ng kanske har sådana upplägg där de måste ha utdelning:

– Det är en väldigt komplex fråga det här, säger han.

Finansutsk­ottet siktar på att skriva in formulerin­gar i sitt betänkande om regeringen­s förslag på korttidsst­öd som tydliggör för Tillväxtve­rket att stödet inte ska beviljas om företaget delar ut aktievinst­er.

Att stifta en ny lag skulle ta längre tid.

– Nu vill vi berätta hur riksdagen ser på detta helt enkelt, säger Olovsson.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson.
Bild: Claudio Bresciani/tt Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden