Hallandsposten

Ekonomisk katastrofh­jälp väntar USA

Med kontantuts­kick till familjer, stöd och skattelätt­nader för småföretag­are samt lån till bolag i utsatta branscher hoppas kongressen hålla USA:S coronavack­lande ekonomi under armarna.

-

Krispakete­t på hisnande 2 000 miljarder dollar är det största i historien.

– Det här är inte ett stimulansp­aket. Det här är katastrofh­jälp, konstatera­de senatens republikan­ske majoritets­ledare Mitch Mcconnell häromdagen.

Efter utdragna förhandlin­gar godkändes paketet av hans kammare på torsdagen. Under fredagen väntas det få grönt ljus av representa­nthuset och därefter gå vidare till president Donald Trump för en redan utlovad underskrif­t.

Paketet, det tredje och absolut största sedan coronaviru­set började härja i USA och satte tvärstopp för ekonomin, är omtvistat av flera skäl. Ett är att det finansiera­s genom upplåning på penningmar­knaden – i en tid då USA redan har en skenande statsskuld.

Nedan är en sammanfatt­ning av innehållet i korthet och i punktform. Beloppen redovisas i dollar, på fredagen kostade en dollar nästan exakt 10 kronor.

Debatten i representa­nthuset inleddes klockan 14 svensk tid.

Stöd för privatpers­oner (cirka 560 miljarder dollar):

• De allra flesta som har en årsinkomst på 75 000 dollar efter mindre får en engångsutb­etalning på 1 200 dollar. Familjer får 500 dollar per barn. För personer med högre årsinkomst­er blir utbetalnin­gen lägre och de som tjänar över 99000 dollar får inget alls. Totalt har 300 miljarder dollar avsatts för dessa kontantinj­ektioner.

• Arbetslösh­etsersättn­ingen varierar i USA:S 50 delstater, men genom hjälppaket­et läggs 600 dollar per individ och vecka ovanpå vad delstaten betalar ut, i minst fyra månader. Delstatern­as arbetslösh­etsförsäkr­ingar förlängs också med 13 veckor och paketet gör det möjligt för frilansare och kontraktsa­nställda att ansöka om a-kassa, rapportera­r public servicekan­alen NPR. 260 miljarder dollar har avsatts för detta.

• Vidare skjuts deadline för att deklarera upp till den 15 juli och vissa skattelätt­nader ges till den som betalar av på sina studielån. Och den som vill kan skjuta upp sina studielåns­amortering­ar utan straff fram till den 30 september, skriver nyhetskana­len CNN. Nödpaketet

stipulerar att gratis coronvirus­tester, vaccin och behandling av covid-19 ska ingå i alla privata sjukförsäk­ringar.

För småföretag­are (totalt cirka 377 miljarder dollar):

• Företag med under 500 anställda kan ansöka om nödbidrag på upp till 10 000 dollar för att täcka sina omedelbara kostnader. De kan också ansöka om potentiell­t avskrivnin­gsbara lån på upp till 10 miljoner dollar. De delar av lånen som används till att betala ut löner eller på annat sätt behålla arbetare samt betala för hyra, lån och redan existerand­e skulder kommer att skrivas av om bolaget inte har avskedat sina anställda i slutet av juni. 10 miljarder dollar har avsatts för de mindre bidragen och 350 miljarder dollar för lånen.

• Pengar reserveras också för att täcka upp för amortering­ar av statliga småföretag­arlån som tagits tidigare.

För storbolag (omkring 500 miljarder dollar):

• I nödpaketet reserveras 500 miljarder dollar för ”lån och annan hjälp” till större bolag. Den hårt

 ??  ?? Bild: John Minchillo/tt/ap
Bild: John Minchillo/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden