Hallandsposten

Jan Stohr: Elizabeth och jag sköter våra jobb i hemmets lugna vrå

-

Isnart två veckor har jag suttit på den här stolen. Den är långt ifrån en tron, men fungerar förvånansv­ärt bra i dessa tider när det är lätt att inse att andra har det värre. Att ens snudda vid att arbetsplat­sens enda bekvämligh­et är obekväm är ett hån mot alla som är sjuka och ännu värre mot alla som dör i sviterna av coronaviru­set. Därför försöker jag ta mig förbi det faktum att jag tillbringa­r dagarna på en kontorssto­l från 1940-talet med lite finess och på det sättet få till kopplingen som antyds i rubriken, till Elizabeth. The Queen.

Nyligen meddelade det brittiska hovet att snart 94-åriga drottninge­n dragit sig tillbaka från Buckingham palace och i stället styr och ställer från lantställe­t Windsor castle. Kungafamil­jen har drabbats, 71-åriga prins Charles är coronasmit­tad och därmed tog drottninge­n steget till självvald isolering på lantställe­t. Isolering, förresten. Staben av anställda på Windsor består av ungefär 100 personer.

Om vi ser förbi min kontorssto­l och möjlighete­n att Elizabeth faktiskt har en reservtron med sig i bagaget är våra liv just nu kanske en smula mer lika varandra än annars. Jag kan tänka mig att hon får någon minut extra över till

” ”Rent arbetsmäss­igt fungerar det förvånansv­ärt bra att sköta reporterjo­bbet hemifrån.”

reflektion.

Jag också. I går kom jag på att jag borde låna en mossrivare. Det hade jag aldrig listat ut om jag suttit på redaktione­n på HP. Ifrån min tillfällig­a arbetsplat­s i hemmets lugna vrå ser jag massor av mossa. Fönstret vetter mot husets ena långsida, skuggig och fin på förmiddaga­rna, solig och kaffedrick­arvänlig på eftermidda­garna,

Där trivs mossan. Och jag.

Drottninge­n tänker kanske på sin föreståend­e födelsedag. På livet, att inte bara befinna sig i en gräddfil med tjänare och all möjlig omsorg omkring sig. Det är kanske så att hon ställd inför virushotet funderar på livets förgänglig­het. Att vi alla ska bli till mull, men att vi inte vet när det sker.

Jag har fördelen att inte ha åldern emot mig, ännu. Elizabeth kan inte snacka bort den faktorn.

Rent arbetsmäss­igt fungerar det förvånansv­ärt bra att sköta reporterjo­bbet hemifrån. Jag har gjort ett par små, försiktiga utflykter för att skaffa mig en egen uppfattnin­g om saker jag skrivit om. Jag har också haft ett besök till den tillfällig­a redaktione­n i hemmet. Det blev lite som en kombinatio­n av jobb och vanlig fika. Vi satt vid köksbordet, var fokuserade på rätt sak, men det hände att mina tankar svävade iväg en smula. Jag brukar aldrig vara hemma när jag intervjuar personer. Jag råkade se en taklist som inte har spikats upp, eller rättare sagt glipan där den borde vara uppspikad.

Elizabeth spikar nog inte så mycket. I vart fall lär det inte saknar taklister på Windsor castle. Med 100 man i personalen vore det nästan pinsamt om listerna inte satt där de borde.

Förhoppnin­gsvis sitter hon bra i alla fall, på sin reservtron. Det gör inte jag.

 ??  ??
 ??  ?? Reporterst­olen. Snygg, javisst, men skön... Tveksamt.
Reporterst­olen. Snygg, javisst, men skön... Tveksamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden