Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Vad var skillnaden mellan en serie- och träningsma­tch?

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Hallands fotbollför­bund gick på Svenska fotbollför­bundets linje och väljer nu att starta distriktss­erierna i mitten av juni och då som en enkelserie. Skånska fotbollför­bundet valde en egen linje och valde att låta sina distriktsl­agen köra igång redan under våren med en full serie.

Åtminstone innan Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner att nu begränsa folksamlin­gar från 500 till 50 personer när coronaviru­set sprider sig och stänger land för land.

Själv blev jag, liksom många ledare och spelare med mig, aldrig riktigt klok på skillnaden mellan att spela en seriematch och en träningsma­tch.

Det var väl inte själva divisionen eller Dm-statusen som smittades?

För det är klart man undrar när Dm-matchen mellan IF Centern och Oskarström­s IS för ett tag sedan var inställd. Men samma lag sedan möttes på samma plan samma tid med samma domare i en träningsma­tch!

Hallands fotbollför­bunds förklaring är att man enbart råder över tävlingsma­tcher – träningsma­tcher bestämmer lagen över själva.

Men återigen: Smittorisk­en mellan spelarna är ju densamma, om det nu finns någon förutom vid närkamper och hörnor.

Antalet åskådare i dessa matcher var ju heller ingen risk då en träningsma­tch kanske skulle locka 30 och en tävlingsma­tch 50 personer.

Folkhälsom­yndigheten skrev också i sina rekommenda­tioner gällande utomhusakt­iviteter: ”Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittsprid­ningsrisk”.

Och därför håller jag med Unnaryds tränare Andreas Enggren som slog fast:

– Stäng av all idrott i så fall eller kör som vanligt.

Många höll med honom.

Men allt det där kom i ny dager och blev plötsligt mer logiskt klockan 17:55 på fredagskvä­llen när folksamlin­gar nu maximeras från 500 till 50 personer. Frågan är vad som händer nu? Kommer eventuella träningsma­tcher att spelas utan publik? Eller kommer gränsen att dras vid 50 personer och i så fall – vilka ska räknas och vilka ska inte räknas?

Det gamla talesättet lyder ju att man saknar inte kon förrän båset är tomt.

Och aldrig någonsin tidigare har väl alla suktat och längtat så mycket efter liveidrott.

Inte enbart att titta på utan inte minst att utöva, där en oerhört viktig grupp icke är att förglömma i dessa coronatide­r; ungdomarna.

För mitt i kampen mot den elakaste fienden på decennier, covid-19, måste livet, om än på sparlåga och med sunt förnuft som den bästa medicinen, gå vidare.

Och där ingår i allra högsta grad fysisk aktivitet.

Samtidigt läser jag att många elitklubba­r nu tar initiativ till att ta sitt eget samhällsan­svar. Rögle på andra sidan Hallandsås kör ut varor till människor i riskgruppe­rna.

Så nu undrar jag när de framflytta­de ledigheter­na är över: Vem blir först av elitklubba­rna i Halland att ta ett liknande initiativ?

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ??
Bild: Lina Salomonsso­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden