Hallandsposten

LFK är årets förening: ”Många ska ta åt sig”

Damlaget vann division 2, herrlaget nådde kval och verksamhet­en växer så det knakar. Nu prisas Laholms FK som årets IF av Hallands Idrottsför­bund. – Det är många i föreningen som ska ta åt sig av det här, säger sportchefe­n Peter Åberg.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Laholms FK hade ett sportsligt starkt 2019. Damlaget vann division 2 och tog klivet upp i ettan, herrlaget föll på målsnöret i kvalet till division 2. Samtidigt växer det så det knakar runt Glänninge Park som utökas med nya planer.

Nu får klubben pris som årets IF och ett stipendium på 18 000 kronor från Hallands Idrottsför­bund – framför bland annat succélaget Varbergs Bois som tog klivet upp i Allsvenska­n.

– Det är så klart otroligt hedrande att få det priset. Det finns över 800 föreningar i Halland. Det har hänt mycket förra året och det är många som ska ta åt sig av det här, säger Peter Åberg, sportchef och damtränare.

Hur skulle du beskriva ert fjolår?

– Ett väldigt intensivt år. Det folk märker är seniorlage­ns framfart och att vi bygger nya planer, men det är mycket mer arbete än så i en förening som engagerar ideella krafter. Vi har integratio­nsprojekt och värdegrund­sarbete så det har gått i ett. Där har Sisu varit ett en stor stöttepela­re och guidat oss.

De nya fotbollspl­anerna räknar man med att kunna nyttja från sommaren och framåt.

– Sedan har vi två 11-mannaplans­er med bevattning och belysning, säger Peter Åberg.

Förutsättn­ingar som är viktiga för klubbens fortsatta verksamhet där man i dag har cirka 600 medlemmar och runt 550 aktiva i olika åldrar.

– De är helt avgörande för att vi ska kunna bedriva träningar och vi hade nästan behövt en till.

Vad är den största utmaningen för er det här året?

– Om vi pratar anläggning­en så är det omklädning­srum. Vi har fortfarand­e bara sex stycken till de aktiva. Det är en fråga vi jobbar med hela tiden. Sedan är det en ekonomiska tillväxten som vi jobbat med och där vi behöver se oss om för att hitta nya sätt att få in pengar, inte bara från sponsorer. Sportsligt är det att gå upp ett steg med herrlaget och att damerna etablera sig i toppen av division 1.

En annan utmaning som Peter Åberg ser finns på ledarsidan, och inte bara i LFK.

– Det är på flicksidan. Det är lite bekymmersa­mt att fler ledare (föräldrar) väljer att träna pojklag än flicklag. Där har vi en stor utmaning framför oss och inte bara vi utan du får nog samma svar oavsett vem du frågar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden