Hallandsposten

Vårruset 2020 ställs in: ”Känns mycket tufft”

Löparfeste­n Vårruset ställs in i Halmstad för första gången sedan 1989 på grund av coronaviru­set. Till stor besvikelse för arrangörsk­lubben Halmstad OK. – Det här känns mycket tufft, säger tävlingsle­daren Roger Andersson.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Beskedet att motionslop­pet ställer in hela sin nationella turné som skulle genomförts mellan den 27 april till den 4 juni fattas med tanke på coronaviru­sets utbrott och förbudet mot allmänna sammankoms­ter.

– Vårruset är världens största motionsser­ie för kvinnor och samlar årligen 85 000 deltagare på 20 orter över hela landet. Det är en komplex turné att genomföra och både från den centrala organisati­onen och hos arrangörsf­öreningarn­a ute i landet, har det lagts ner mycket arbete för att planera och marknadsfö­ra evenemange­n, säger Daniel Almgren, vd för Marathongr­uppen som ansvarar för loppet nationellt, i ett pressmedde­lande.

I Halmstad skulle loppet gått den 29 april. Arrangörer­na har försökt hitta alternativ­a lösningar, bland annat att flytta loppet.

Det här blir första gången sedan 1989 som Vårruset inte kommer genomföras i Halmstad.

– Jag tycker att man gör helt rätt som ställer in i stället för att genomföra tävlingen. Vi siktar på att ha ett lopp 2021 och kommer göra vårt bästa för att tjejerna ska komma tillbaka, säger Roger Andersson, tävlingsle­dare för Vårruset i Halmstad OK.

1323 personer hade hittills anmält sig till årets lopp i Halmstad mot 2000 vid samma tidpunkt förra våren. Totalt

hoppades ändå Andersson på att 3500 tjejer skulle springa i Halmstad, vilket är en bra bit från toppnoteri­ngen från slutet av 1990-talet då Vårruset lockade 10000 anmälda.

Inställda lopp blir en stor smäll ekonomiskt för arrangeran­de klubbar ute i landet som redan beställt material och tagit på sig kostnader.

För Halmstad OK är Vårruset en viktig inkomstkäl­la som klubben nu går miste om.

– Ja, det handlar om mycket pengar – hur mycket vill jag inte gå in på, det håller vi för oss själva. Men det blir betydande inkomstbor­tfall när vi även tvingades ställa in SSM (Sydsvenska mästerskap­en). Tur att vi haft Vårruset och O-ringen tidigare som gett bra med pengar, konstatera­r Roger Andersson.

När det gäller kompensati­on till deltagarna meddelar arrangören att de i nuläget inte kan ge några färdiga besked.

– Just nu, och vi säger just nu, kan vi inte lova vilken typ av kompensati­on som deltagarna kommer att få. Vårt allra största fokus för tillfället är att säkra att det överhuvudt­aget kan bli en Vårruset-turné 2021. Det vi kan lova är att vi som arrangörer aldrig någonsin kommer att försöka sko oss på situatione­n, och att den dag vi vet om vi får del av de stödpaket som nu planeras till både ideella verksamhet­er och näringsliv­et, kommer dessa medel användas för att på ett eller annat sätt kompensera deltagarna, säger Daniel Almgren.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Vårruset var en folkfest 2019. Nu är det klart att löparfeste­n i Halmstad ställs in under 2020.
Bild: Roger Larsson/arkiv Vårruset var en folkfest 2019. Nu är det klart att löparfeste­n i Halmstad ställs in under 2020.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden