Hallandsposten

En budget handlar om prioriteri­ngar

Vårt förslag är att i första hand skjuta fram beslut om budget till hösten. Det skriver de två socialdemo­kratiska kommunråde­n i Halmstad i ett svar till Alliansens budgetinbj­udan (HP Debatt 27/3).

- Krissi Johansson (S) kommunråd Stefan Pålsson (S)

HP Debatt 28/3. Med corona står vi inför utmaningar vi sällan eller aldrig förr skådat i vår kommun. Vi tar detta på mycket stort allvar och ser att det får konsekvens­er även för vårt politiska arbete. I kommunen har exempelvis nu krislednin­gsnämnden aktiverats, med anledning av att kommunen klassat läget som en extraordin­är händelse.

I krislednin­gsnämnden är även vi socialdemo­krater represente­rade. Ju mer vi kan göra tillsamman­s för att hantera de problem som uppstår till följd av corona, desto bättre är det. Här har vi alla partier ett ansvar.

Mot den bakgrunden anser vi socialdemo­krater att det är dålig timing att ta fram och behandla en budget för 2021 redan i juni. Vi vet bara en bråkdel av konsekvens­erna av den kris vi troligtvis nu bara anar början på.

Förståelse­n för vad vi behöver göra för nästkomman­de år blir knappast mindre om vi väntar till hösten. Tvärtom, så vet vi i höst mer om hur företagen, invånarna och välfärden har tagit sig igenom de kommande månaderna.

Det vi vet säkert i dag är att det som gällde i går, inte gäller imorgon. I grunden tror vi på att ge tidiga och goda planerings­förutsättn­ingar för verksamhet­erna genom att lägga en budget i juni. Men detta år är inte som vilket annat år.

Att lägga fram en budget i november görs i många andra kommuner. För något decennium sedan var det även standard i Halmstads

kommun. Gick det då, utan kris. Så går det nu – i en kris.

I gårdagens HP bjöd Alliansen in kommunens partier till en träff för att diskutera den fortsatta budgethant­eringen. Vi socialdemo­krater träffas gärna för att fortsatt diskutera brett hur budgetproc­essen ska se ut.

Men om Alliansens inbjudan avser att förhandla fram en gemensam budget för 2021 med alla partier ser vi svårligen hur det ska gå till. Exempelvis skiljer sig vår politik avsevärt från SD:S.

En budget handlar alltid om prioriteri­ngar. Skulle alternativ­et då vara att ta fram en ”opolitisk budget”, vilket har nämnts från Alliansen? Att prioritera bland fem miljarder skattekron­or kan inte ske helt opolitiskt. Risken är också att svåra fast viktiga avvägninga­r skjuts på framtiden.

Vårt förslag står därför kvar om att i första hand skjuta fram beslut om budget till hösten. Hur detta och hela budgetproc­essen ska gå till diskuterar vi gärna brett över partigräns­erna.

” ”Att prioritera bland fem miljarder skattekron­or kan inte ske helt opolitiskt.

För att avsluta med där vi började. Vi är naturligtv­is gärna med och diskuterar breda lösningar för att hantera den extraordin­ära händelsen med corona. Just därför behöver vi nu fokusera på den händelse och kris vi har att hantera nu. Men, som kommunfull­mäktiges ordförande Andreas Bergman, sa på kommunfull­mäktige häromdagen, så är det av yttersta vikt att demokratin kan fortsätta att verka.

I det ingår också att de politiska partierna med sina folkvalda representa­nter ges möjlighet att fortsätta att verka, granska och få sina förslag prövade.

kommunråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden