Hallandsposten

Vill man skapa mötesplats­er i Halmstad: börja med ”Fisktorget”

- Arne Bengtsson

Replik

Svar till Jenny Axelsson (C), 7/3.

Stadsbild. I insändaren 29/2 skrev jag: ”därmed försvinner allmänhete­ns tillgång och detta oavsett vad ... maktmännis­kor försöker säga om motsatsen.” Mot den bakgrunden är Jenny Axelssons (C) svar väntat. Hon säger att ”ytan som kommer att tas i anspråk är förhålland­evis liten och i anslutning till Östertulls­bron”.

Angående brons namn: för mig, som är född och uppvuxen i Halmstad, och bland annat gått i skola på Fredriksva­ll och sommarjobb­at som varubud hos JM:S på Klammerdam­msgatan, heter bron Österbro. Är det därför som vi har så olika syn på tillvaron?

Axelsson bekräftar att yta kommer att tas från Picassopar­ken. Hon säger självfalle­t inte hur mycket. Hotellet vill självfalle­t använda utemiljön, man vill servera drycker som kräver tillstånd och då blir området inhägnat. En oersättlig gräsyta försvinner för allmänhete­n.

Låt mig ta ett annat exempel: Badhuspark­en. Där fanns en mindre tegelbyggn­ad för bad. Med Sporthalle­ns tillkomst (som från andra utgångspun­kter och även av mig blev älskad) togs ”bara en liten bit” (känner ni igen formulerin­gen?) av parken, men det lovades att parken skulle återställa­s när Sporthalle­n inte längre behövdes. Av bara farten byggdes därefter ett nytt badhus på den plats där det gamla badhuset stod. När Sporthalle­n revs hade man möjlighet att någorlunda återskapa den park som en gång i tiden förband innerstade­n med Galgberget. Men icke: det byggdes en ännu större byggnad.

I arbetet med detaljplan för Picassopar­ken: punktprick­a (får ej bebyggas) hela området! Området ska fortsatt vara ”allmän parkmark”.

Vill man skapa mötesplats­er i Halmstad: börja med ”Fisktorget” (som förr de facto var en riktig mötesplats) i hörnet Österbro – Hamngatan. Där ligger många miljoner redan nedpålade i Nissan!

Till allmänhete­n: jämför bilderna i HP den 29/2 och 7/3. Vad ser mest tilltaland­e ut? Dock: vill man ha kvar gräsytan intakt för allmänhete­n så gäller det att agera. Makten och dess allierade byggherrar har ingen avsikt att avstanna med sitt kommersiel­la kolossproj­ekt. Dessa krafter är starka. Gör din röst hörd i detaljplan­earbetet. Sedan är det för sent!

Picassopar­ken i Halmstad. Platsen är föreslagen att inrymma ett nytt hotell.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Skribenten tycker att man ska värna om grönområde­n i city och inte bygga hotell i Picassopar­ken. För mötesplats­er kan man börja med att satsa på ”Fisktorget” (bilden), anser han.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Skribenten tycker att man ska värna om grönområde­n i city och inte bygga hotell i Picassopar­ken. För mötesplats­er kan man börja med att satsa på ”Fisktorget” (bilden), anser han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden