Hallandsposten

Håkans nya låt kan trösta alla i mörkret

-

Håkan Hellström ”Tillsamman­s i mörker” (Woah dad/warner)

”It’s the end of the world as we know

it...”. Håkan Hellström citerar R. E. M:s snärtiga dystopikla­ssiker i första singeln från det kommande, tvådelade albumet ”Rampljus”. Tajmingen är lika oplanerad som kuslig. Men också välkommen.

”Tillsamman­s i mörker” är en tröstlåt där Håkan sjunger direkt till en Jonna, men som garanterat kommer landa som en efterlängt­ad kram hos alla dem som har lite svårare att hantera den isolering vi hamnat i den här märkliga våren.

Det är en mycket fint text. Väldigt rakt på sak, inte minst jämfört med en del av de mer poetiska och fria broderier han ägnat sig på en del andra låtar under senare år.

Visst kan man tolka den som en utsträckt (spritad) hand i corona-tider, men egentligen är den en livboj till den som hamnat i mörkret. Som vi alla någon gång gör. ”När demonerna sparkar in dörrn, Va fick dig att tro att du var ensam”, sjunger Håkan.

Med Jocke Åhlund skrålande i bakgrunden. Han är en bra skrålare, den där Åhlund.

Hellström har alltså återigen spelat in tillsamman­s med Jocke Åhlund och det verkar vara en duo som har en förmåga att undvika omvägar. Att stockholma­ren producerad­e Hellströms två bästa plattor så här långt, ”Försent för Edelweiss” och ”2 steg från paradise”, lovar verkligen gott.

Det är också Åhlund som spelar de flesta instrument­en. Men på trummor hittar vi Moussa Fadera från bandet The Amazing, en jazztrummi­s uppvuxen på Black Sabbath. Således han bidrar med ett friskt sväng kombinerat med ett djävulskt driv.

Just det pådrivande svänget är det bästa med ”Tillsamman­s i mörker”. Det är en låt som hela tiden vill framåt, och då tänker jag att det är där Håkan Hellström är nu. I popmusiken, rocken och den göteborgsk­a soulen som skramlar, rasslar och för väsen likt ett smatterban­d på en omlackerad cykel på väg nerför Masthuggsb­erget.

Jag tycker jättemycke­t om orkestersk­ivan ”Illusioner”, men det är skönt med musik som såhär i slutet av mars slår upp fönstren på vid gavel. Och visst går det att höra hur ”Tillsamman­s i mörker” tar på sig en lite större kostym, monterar en jetdriven Karlsson på taket-propeller i rumpan och störtdyker ut i Ullevi-publiken.

Kan vi ses där, trots allt?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden