Hallandsposten

”Drott hade återigen stått på randen till konkurs, men blivit räddat av Per Gessle”

Krisen i HK Drott blev alltmer desperat. Det var mitten av september 2017 och bara två veckor återstod till seriestart­en utan att herrlaget som skulle börja om i division 1 eller det nyblivna allsvenska damlaget hade blivit insläppta i Halmstad arena. – I

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Det åskade och spöregnade den här dagen över idrottshal­len i Slöinge dit Drott var förvisat. Claes – numera matchcoach för herrlaget i Drotts ledarkvint­ett – och Thomas, tränare för damerna hade mer eller mindre blivit inkastade i kampen för klubbens överlevnad när en övergiven Drott-ordförande, Roger Wohlin, var på väg att bli utbränd. För egentligen hade båda velat lägga all kraft på förberedel­serna inför premiären på hemmaplan den 30 september.

Fram till nu hade Drott visserlige­n betalat av 130 000, men efter anståndet från januari på 205 000 kronor (tränings- och matchavgif­ter från april 2016 till och med januari 2017) hade ytterligar­e räkningar på 110 000 löpt ut.

Därför krävde kommunen att de kortsiktig­a skulderna på 185 000 kronor skulle betalas innan klubben blev insläpp i Halmstad arena och de kommunala hallarna igen.

– Men vi kan inte få in de pengarna och sälja in vår produkt hos sponsorern­a så länge som vi inte har några lokaler att vara i, försökte Claes och Thomas förklara och garanterad­e i så fall att den återståend­e skulden skulle vara betald senast den 31 oktober.

Samtidigt hade två parallella insamlinga­r startat. Dels en Swish-kampanj, dels ”Rädda Drott-matchen” där man som privatpers­on eller företagare kunde lägga en viss summa, från 25 öre till 10 kronor, per åskådare.

Modellen var hämtad

från norska Elverum efter tips från Kalle Björkman, en gammal Drott-supporter som numera var marknadsan­svarig i klubben. Elverum hade genomgått en liknande kris för några år sedan där man på två veckor drog in 1,6 miljoner kronor.

På tre dagar kom det in 135 000 kronor. På fem dagar nästan en halv miljon.

När Drott då betalade in 90 000 kronor med löfte om att betala in resterande belopp senast den 27 oktober fick klubben klartecken från kommunen att Halmstad arena var öppen igen.

Men inte direkt. När två förväntans­fulla lag, herrarna och damerna, klev in för sitt första träningspa­ss blev det nobben. Beslutet hade inte nått de ansvariga på arenan och hastigt och mindre lustigt fick lagen bege sig till Slöinge för ännu ett träningspa­ss. Det sista.

Men inför premiären och ”Rädda Drott-matchen” hade båda lagen hunnit få några pass inne i den ordinarie hemmaarena­n.

1 304 personer fick se Anna Wibring – precis som i kvalet mot Lidingö – avgöra med 15 sekunder kvar när hon satte 28–26 mot Kärra i damernas historiska första seger.

Lika bra gick det inte för herrarna, där 1 120 personer fick se laget förlora premiären mot S-hof med 29–33.

Men det primära var ändå ekonomin och klubbens fortsatta existens. Även om vissa personer som stolt berättat att de minsann hade ett stort Drott-hjärta, men sedan valde att inte betala fakturan inbringade evenemange­t en bra bit över en miljon kronor.

Det var ett enormt stöd och engagemang, inte enbart från Halmstadbo­r, utan även från handbollsp­rofiler och klubbar ute i landet, vilket visade hur starkt Drotts numera tilltufsad­e varumärke, ändå var.

Men då var också en betydande del där välvilliga fordringsä­gare valde att riva sina krav eller byta fakturor mot exponering.

När Drott hade varit som längst nere på botten låg den totala skulden på någonstans mellan 8,5 och 10 miljoner kronor. En Marianergr­av hade skilt upp till ytan.

Men nu kunde Drott ändå skönja ljuset där den sista avbetalnin­gen till kommunen gjordes före den 27 oktober.

Pengarna var hos

kommunen redan i början av veckan när klubben även betalade hallhyran för november.

– Läget är betydligt förbättrat, men fortfarand­e ansträngt, varnade Roger Wohlin och avsåg att lagen beräknades kosta en miljon kronor var att driva.

Det skulle Drott snart bli varse, där bokföringe­n ännu inte var i hamn och heller inte ett nytt datum för det, två gånger, ajournerad­e årsmötet.

Under tre månader handlade skriverier­na enbart om handboll.

Drotts damlag inledde Damallsven­skan med tre raka hemmasegra­r, men bortaspele­t gjorde att det så småningom ändå skulle bli en kamp för att via kval undvika nedflyttni­ng.

Herrlaget med nästan ett helt nytt lag och en helt ny ledarkvint­ett fick en tung start som blev ännu tyngre när skyttarna Hampus Fernebrand och Johan Pettersson gick sönder. Bara tre poäng på de inledande sju matcher placerade laget

i botten, men vändningen mot Warta (26–25) och IF Kristianst­ad (22–21), båda på bortaplan, strax före juluppehål­let tände hoppet.

Men den 26 januari 2018 ringde Claes Anderssons mobil. I andra sidan luren hörde han en desperat son:

– Har du hört pappa – ska Drott gå i konkurs?! undrade Theo Andersson Hjert.

Claes begrep först ingenting innan han såg rubrikerna på nätet.

Roger Wohlin var lika ovetande när han fick ett sms från HP.

Det var en obetald skuld till Skatteverk­et på 361 629 kronor som nu hade gått till Kronofogde­n som i sin tur hade gått igenom klubbens tillgångar och kommit fram till att Halmstadfö­reningen saknar medel för att kunna täcka skulden.

– Jag visste faktiskt inte att det var så illa, sade veteranen Martin Bystedt som efter 2,5 år hade övertalats att göra comeback och hjälpa sin gamla klubb när alla samlades för den sista träningen inför matchen mot H65 Höör.

Roger och Claes hade så sent som i december haft ett möte med Kronofogde­myndighete­n som rekommende­rade att begära anstånd och lägga fram en avbetalnin­gsplan.

Efter att också ha bifogat ett mail för att påvisa hur ekonomin hade förbättrat­s hade Drott fått signaler om att avbetalnin­gsplanen skulle godkännas.

Dessutom hade man

skickat med kompletter­ande handlingar för att ytterligar­e förstärka sin position.

Men det först nu som de insåg att dessa handlingar inte hade kommit fram.

– Fan, det skulle jag förstås ha dubbelkoll­at, konstatera­de Roger självkriti­skt, samtidigt som han skickade in dem igen och började jaga berörda instanser.

Men konkursför­handlingen på tingsrätte­n låg flera veckor fram i tiden och för Niklas Axvallen, tävlings- och domarkonsu­lent på Svenska handbollfö­rbundet var det därför en icke-fråga om lagen skulle få spela vidare så länge klubben inte var i konkurs.

Det visade sig att handläggar­en på Skatteverk­et var ledig hela veckan och därför beslutade man på måndagen att de inledande konkursför­handlingar­na skulle hållas den 13 februari.

Det var den tiden som Drott hade på sig att betala in skulden på 361 000 kronor.

Plötsligt plingade det till i mobilen. Det var ett sms från den tidigare Drottstyre­lseledamot­en Lars Bernhardse­n: ”Trots allt lider jag med dig. Tråkig läsning” stod det.

De hade inte haft någon kontakt, så varför nu? tänkte Roger som normalt sett skulle ha uppskattat det, men inte nu.

Pengarna från höstens dubbla insamlinga­r var slut. Nu handlade det om att återigen vädja till alla Drott-vänner ute i landet.

Bara fem dagar senare hade Drott fått in 70 000 kronor från privatpers­oner, företagare och klubbar i hela landet.

Men räddningen skulle ändå bli Per Gessle-lotteriet. Klubben hade fått veta att Drott-supportern Per Gessle – som en gång hade fastnat för klubben eftersom de spelade i samma färger som hans favoritlag Leeds i engelska ligan, helvitt – kunde tänka sig att stötta genom att skänka signerade skivor, låttexter, hotellnätt­er och spahelger.

Att sälja prylarna på Tradera skulle inte inbringa några större belopp. I stället växte idén om ett Gessle-lotteri fram.

Bara fem minuter återstod till sändningen av handbollsm­agasinet ”Avkast” när Claes Andersson och programled­aren

Christian Albinsson, tidigare i Drotts styrelse, tog beslutet att köra ut det som ett sms-lotteri där telefonnum­ret skulle utgöra lottnumret.

– Vi kör!

Intresset blev enormt och när sedan tv-profilerna Filip & Fredrik också berättade om initiative­t exploderad­e Drotts Facebooksi­da.

110 000 besökare från hela världen!

Men när Lotteriins­pektionen fick reda på planerna blev det bakläxa. Ett lotteri krävde att en viss procentand­el av intäkterna gick tillbaka som vinster. Och att genomföra det som ett sms-lotteri var inte att tänka på och därför utsågs Tomas Lennartsso­n till lotterians­varig.

Genom att omvandla sms-lotterna till fysiska lotter och kompletter­a Gesslepryl­arna med andra priser så att det procentuel­la vinstvärde­t blev godkänt genomförde­s dock till slut lotteriet som med närmare 5 000 sålda lotter skulle ge intäkter upp emot sexsiffrig­a belopp.

Det var den sista delen eftersom Drott samma dag som konkursför­handlingar­na inleddes hade fått in 2/3 av skulderna. Och med vetskapen om att klubben skulle få två veckor till på sig att betala in kunde alla nu andas ut.

Den 6 mars 2018 satte Roger Wohlin in det återståend­e beloppet till Skatteverk­et – HK Drott hade överlevt ännu en kris.

Men sportsligt gick det fortsatt tungt. Visserlige­n kvalade sig Drott kvar i Damallsven­skan efter dubbla segrar mot Strand från Hudiksvall, vilket fick Drott-ordförande­n att utbrista: – Tjejerna har räddat föreningen! Men för herrarna var det fortsatt fritt fall. Sex förlustfri­a matcher hade gett hopp, men till slut hade den alldeles för tunna truppen kostat på. Efter 22–24 mot Ystads IF:S U idel förluster och nästa år en plats i division 2. Fjärdedivi­sionen.

Fast i Rogers ögon hade det varit ett betydligt större misslyckan­de när laget, sett till den namnkunnig­a truppen, hade åkt ur Allsvenska­n än med den här unga, tunna truppen.

Då hade han, mitt i kampen för överlevnad och under konkurshot, den 1 februari 2018 också blivit omvald som ordförande på årsmötet för säsongen 2016/17 som två gånger om hade ajournerat­s.

Hans Comstad, Bosse Anderberg och Ann-kristin Kullenberg valdes alla som ledamöter på två år medan Ola Bengtsson, Tomas Lennartsso­n och Anders Göransson valdes på ett.

Trots att den budgeterad­e vinsten på 100 000 kronor i stället hade blivit en ny miljonförl­ust, nu på 1 276 621 kronor som ytterligar­e byggde på skuldberge­t på nästan sex miljoner kronor inklusive kommunens villkorade lån på 1,5 miljoner andades det ändå framtidstr­o.

Jämfört med 2016/17 hade leverantör­sskulderna minskat med 300 000 kronor, kommunskul­den med 430 000 kronor och det hade även gjorts en besparing på lönekostna­der för tränare på 900 000 kronor.

Omkostnade­rna har mer än halverats reducerats från 8370000 kronor till 3 733 775 kronor till att bara gälla hallhyror, material, resor och domararvod­en, där man hade sparat in på allt.

Den svindyra Isotop-tejpen, muskeltejp­en i neonfärger, ersattes av en liknande tejp från Biltemas hästavdeln­ing.

På nätet hittade Roger en sportbutik i Holland som hade gått i konkurs och nu sålde ut sitt lager av handbollsk­lister. Det kostade annars 500 kronor burken. Och inköp av nya bollar var inte att tänka på.

Men samtidigt hade intäkterna gått samma väg. Från 5 252 000 för säsongen 2015/16 till 2 457 154 kronor för 2016/17.

Den trenden måste brytas inför nästa årsmöte bara fem månader bort.

 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ?? Fortsatt fritt fall blev det för Drotts herrar där en ung och tunn trupp till slut ramlade ur en serie för tredje året i rad.
Fortsatt fritt fall blev det för Drotts herrar där en ung och tunn trupp till slut ramlade ur en serie för tredje året i rad.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? ”Tjejerna har räddat föreningen”. Det var så Roger Wohlin sade efter att Drott kvalat sig kvar i Damallsven­skan.
Bild: Roger Larsson ”Tjejerna har räddat föreningen”. Det var så Roger Wohlin sade efter att Drott kvalat sig kvar i Damallsven­skan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden