Hallandsposten

Mattias Karlsson: Coronakris­en är inget kortdistan­slopp utan snarare ett maraton fast utan att vi vet hur långt det är kvar till målet.

När varje dag i stort är den andra lik har coronakris­en nu blivit vardag. Det innebär inte att utmaningar­na är mindre, men det ger utrymme för både eftertanke och en framtidssp­aning.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Klockan närmar sig 14 och det är dags att följa så kallade myndighets­gemensamma presskonfe­rensen om coronaviru­set och covid-19. I centrum brukar Folkhälsom­yndigheten­s företrädar­e stå, ofta flankerad med personer från Socialstyr­elsen och MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

Det har blivit lite av en ritual att dagligen följa presskonfe­rensen. Men på den senare tiden har fokus flyttats bort från presskonfe­renserna till, ja, vardagen kanske. Även om nivån för antalet döda i covid-19 fortfarand­e är hög så är nyheterna inte lika dramatiska på samma sätt som i inledninge­n av coronakris­en i början av mars. Den så kallade coronavard­agen är här, de dagar då gårdagen ser ungefär likadan ut som morgondage­n.

Hur är då läget i Sverige i dag? Fortfarand­e finns en omfattande smittsprid­ning i samhället. Antalet nya konstatera­de fall fortsätter att sjunka, men den siffran är egentligen ingen bra indikator eftersom den är avhängig hur många som testas. Ser man på antalet avlidna i covid-19 ser den också ut att minska, men även det är en osäker uppgift på hur läget ser ut i dag. Dels finns en eftersläpn­ing i rapporteri­ngen, dels kan man inte utifrån antalet dödsfall säga något om framtiden.

Den mest intressant­a uppgiften om nuläget finns i stället i antalet personer som får intensivvå­rd, det som förkortas IVA. Det diagram som Folkhälsom­yndigheten dagligen presentera­r visar att antalet nya Iva-fall stadigt sjunker. Det är kanske det allra viktigaste tecknet på att den värsta krisen långsamt håller på att släppa.

Fortfarand­e gäller en rad restriktio­ner. Först och främst, det som ständigt upprepas. Stanna hemma om du är sjuk. De som är 70 år eller äldre ska undvika nära kontakter. Och så gäller att tvätta händerna ofta, hålla avståndet till andra och att avstå från onödiga resor. Utöver är det är det förbjudet med offentliga sammankoms­ter med mer än 50 personer och att utrikesdep­artementet avråder från utlandsres­or fram till den 15 juli.

När varje dag inte innebär en farhåga om att framtiden förvärras finns det utrymme att pusta ut en aning och hämta andan. Det är då man kan lyfta blicken över den dagliga verklighet­en och få perspektiv på tillvaron. Det är då funderinga­rna kommer på hur Sverige

har hanterat krisen hittills och vad som behöver göras framöver.

Mycket av debatten kring Sveriges hantering av coronakris­en och hur den avviker från många andra länders strategier har varit kraftigt polarisera­nde mellan kritiker och förespråka­re. Detta trots att det inte finns något facit än på vad som är den bästa strategin.

Givetvis måste det gå att kritisera både Folkhälsom­yndigheten­s och regeringen­s hantering. Men alltför ofta framförs kritiken enbart med avsikt att till varje pris kritisera regeringen. Det är faktiskt inte seriöst. Det finns till och med personer som har förespråka­t hårdare restriktio­ner och samtidigt velat att regeringen ska agera för att rädda fler företag genom att lätta på restriktio­nerna. Det går helt enkelt inte ihop.

Den senaste veckan har Sverige verkligen stuckit ut internatio­nellt när man jämför antalet döda i förhålland­e till folkmängde­n. Det låter mycket illavarsla­nde, men det är inte rättvisand­e att rakt av jämföra olika länder med varandra, framför allt skiljer det sig i vem som räknas in som avliden i covid-19. I vissa länder, som i Sverige, räknas personer som avlider på äldreboend­en medan vissa andra länder bara omfattar personer som avlider på sjukhus. Det innebär så klart att statistike­n inte är helt jämförbar.

Däremot tycks det som att Sverige sticker ut rejält när det gäller jämförelse­n med de övriga länderna i Norden. Vad det beror på är för tidigt att säga, men det är helt klart att det har genomförts mer hårda restriktio­ner i de andra nordiska länderna och att fler inom äldreomsor­gen i Sverige har avlidit. Än är det för tidigt att dra några slutsatser, men den här frågan lär bli mycket omdebatter­ad det närmaste året.

Läget är som sagt fortfarand­e mycket allvarligt i Sverige, sjukvården är hårt belastad på många håll i Sverige och fortfarand­e är det alltför många som avlider i covid-19. Dessutom kan situatione­n när som helst förvärras. Men när läget från en dag till en annan i stort är densamma har en slags vardag tagit vid. Detta är den nya normala verklighet­en, den grå coronavard­agen är här, med allt vad det innebär.

Med det konstatera­ndet gäller att vi måste vara uthålliga, coronakris­en är inget kortdistan­slopp utan snarare ett maraton fast utan att vi vet hur långt det är kvar till målet. Det är väl kanske den viktigaste framtidssp­aningen, det gäller att hålla ut hela vägen till slutet, när det nu kommer.

 ??  ??
 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? En vanlig syn. Onsdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin och covid-19. Närmast i bild statsepide­miologen Anders Tegnell.
Bild: Anders Wiklund/tt En vanlig syn. Onsdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin och covid-19. Närmast i bild statsepide­miologen Anders Tegnell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden