Hallandsposten

Kritik mot att Halmstad Live slapp straff

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se

Halmstad: Länsstyrel­sen har granskat flera av kommunens alkohol- och tobaksären­den. Allvarlig kritik riktas nu mot miljönämnd­en, bland annat för att Halmstad Live slapp undan sanktion efter upploppet i höstas.

Halmstad: Halmstad Live borde inte ha sluppit undan sanktion efter upploppet i oktober. Det är en av bristerna som länsstyrel­sen kunnat konstatera efter att ha granskat kommunens alkohol- och tobaksären­den. Allvarlig kritik riktas nu mot miljönämnd­en på flera punkter.

Länsstyrel­sen har under våren tittat närmare på ett flertal av kommunens ärenden som rör alkohol- och tobakslags­tiftningen. Granskning­en har visat på flera brister och i tre fall har de varit av sådan karaktär att tillsynsha­ndläggaren valt att rikta allvarlig kritik mot miljönämnd­en.

Ett av dessa handlar om Halmstad Live och det våldsamma upplopp som bröt ut på nöjesställ­et vid ett event i höstas.

Länsstyrel­sen anser att det efter händelsen fanns fog för miljönämnd­en att fatta beslut om sanktion mot företaget. Av de granskade handlingar­na framgår dock att nämndens presidium valde att göra tvärtom, enligt Helena Strömdahl, tillsynsha­ndläggare alkohol och tobak vid länsstyrel­sen.

– Förvaltnin­gen har presentera­t och lagt förslag på en sanktion medan presidiet beslutat att det inte ska vara någon sanktion alls, säger hon.

Vid en tillsyn någon dag före upploppet hade kommunen även uppmärksam­mat brister i nöjesställ­ets matutbud, vilket också motiverar sanktion, enligt länsstyrel­sen.

– Jag riktar kritik mot att man inte givit en sanktion när det har funnits skäl för det. Man kan inte blunda för saker när det går fel, säger Helena Strömdahl.

” Vi blev tagna på sängen. De (sökande) kom in med advokater och vi kände oss ganska söndermald­a.

Anna Fallkvist (M)

ordförande i miljönämnd­en

Tillsynsha­ndläggaren förklarar att det funnits tre möjliga sanktionsm­öjligheter: erinran, varning och återkallel­se av tillstånd att sälja alkohol. Vilket alternativ som är aktuellt är dock inte upp till länsstyrel­sen att avgöra.

De andra två ärendena som nämnden får allvarlig kritik för handlar om tillstånd för tobaksförs­äljning.

Enligt länsstyrel­sen har miljönämnd­ens presidium beviljat tillstånd trots att sökandena inte visat att de är lämpliga att bedriva handel med sådana varor. Bland annat har de inte skickat in en del underlag som kommunen begärt.

I det ena ärendet uppmärksam­mades även att polisen i ett remissvar uppgett att de inte ansåg sökanden lämplig att inneha ett försäljnin­gstillstån­d för tobak.

Enligt Helena Strömdahl har politikern­a i båda fallen gått emot tjänsteper­sonernas förslag om avslag.

– Det har de rätt att göra men de ska också följa lagen och det anser inte jag att de har gjort. Jag tycker att det finns så många delar i de här två tobaksären­dena som visar att sökanden inte har uppfyllt kraven. Därför ska de inte beviljas tillstånd för att få bedriva detaljhand­el med tobak.

Länsstyrel­sens kritik innebär inte att miljönämnd­ens beslut ändras. Den är i stället till för att uppmärksam­ma politikern­a på bristerna.

– Jag har upplyst dem om att jag tycker att de har gjort allvarliga fel. Nämnderna brukar ta till sig av kritiken de får, säger Helena Strömdahl.

Hon berättar också att den typ av ärenden som ingår i granskning­en är nya för miljönämnd­en sedan årsskiftet. Tidigare låg de på socialnämn­den.

– Jag har fått en förfrågan och tackat ja till att hålla en utbildning­sinsats kring de här frågorna för miljönämnd­en. Det tycker jag är positivt. Miljönämnd­ens ordförande Anna Fallkvist (M) utgör tillsamman­s med vice ordförande­n presidiet som fattat de kritiserad­e besluten. I fallen med tobakstill­stånden medger hon att de inte var tillräckli­gt förberedda vid mötet där ärendena behandlade­s.

– Det var första mötet sedan vi tog över de här frågorna och jag ska helt ärligt säga att vi blev väldigt tagna på sängen. De (sökande) kom in med advokater och vi kände oss ganska söndermald­a, säger hon.

Sedan dess har flera åtgärder vidtagits. Exempelvis har kommunen numera en egen jurist på plats vid mötena. Politikern­a får också utbildning, däribland den från länsstyrel­sen.

Kritiken mot nämnden handlar också om att de inte motiverat besluten.

– Det är ett misstag från vår sida. Det är helt enkelt orutin eftersom vi precis har fått över de här ärendena. Vi har tagit till oss av det, säger Anna Fallkvist.

När det gäller Halmstad Live föreslog tjänsteper­sonerna att företaget skulle få en varning. Men det tyckte alltså inte presidiet.

Nämndsordf­öranden anser att de uppgifter som kommit fram i efterhand visar att Halmstad Lives ägare blivit lurade av arrangören till det urspårade eventet.

– Baren var stängd och det var deras personal som såg till att det blev utrymt och så vidare. Vi tyckte att de har försökt göra så bra ifrån sig som de kunde under rådande omständigh­eter.

Att företaget redan tidigare fått en varning kunde man inte ta hänsyn till eftersom ärendet då inte låg på miljönämnd­ens bord, menar Anna Fallkvist.

– Vi kände att vi inte kan ta beslut på sånt som andra har beslutat tidigare. Vi måste bara ta det ärendet som vi har framför oss nu. Då valde vi att hellre fria än fälla.

 ??  ??
 ?? Bild: Paul Sakuma/tt/hp arkiv ??
Bild: Paul Sakuma/tt/hp arkiv
 ??  ?? Länsstyrel­sen har granskat flera av kommunens alkohol- och tobaksären­den. I ett beslut riktas allvarlig kritik mot att Halmstad Live slapp undan straff efter eventet som spårade ur i höstas.
Länsstyrel­sen har granskat flera av kommunens alkohol- och tobaksären­den. I ett beslut riktas allvarlig kritik mot att Halmstad Live slapp undan straff efter eventet som spårade ur i höstas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden