Hallandsposten

Halmstadbo­rna vill ha djungeltem­a på populär lekplats

Halmstad: I folkmun kallas den Pippiparke­n. Men det lär ändras när lekplatsen i Norre katts park får ny lekutrustn­ing och nytt tema. Nästan tusen personer har lämnat förslag på hur den kan utvecklas.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I några veckors tid har allmänhete­n fått tycka till om den populära lekplatsen i Norre katts park, som har fått tre miljoner till upprustnin­g. Tiden för att lämna synpunkter gick ut i söndags och Sofia Warpman, stadsträdg­årdsmästar­e, kan konstatera att gensvaret har varit enormt.

– Vi har fått jättebra respons. 988 svar. Det är helt fantastisk­t vilket engagemang det finns kring den här platsen, det är jätterolig­t, säger hon.

988 svar kan jämföras med de 157 som kom in när motsvarand­e enkät gjordes för Sagoängen.

– Det känns verkligen som att Norre katts lekplats är omtyckt av alla. Den ligger centralt och sedan är parken en plats som många vistas i. När vi har tvingats plocka ner utrustning som inte varit godkänd eller varit i sämre skick så är det många som hört av sig, säger Sofia Warpman.

En sammanstäl­lning av enkäten visar att det är en majoritet kvinnor och flickor som svarat och att de flesta är i åldern 20–40 följt av 4–6 år.

I topp över önskade teman finns djungeln och på andra plats hamnar Pippi. Men tvåan har inte ens hälften så många röster som toppkandid­aten.

– Djungeln ska bli jättespänn­ande att jobba med, det tar vi oss an. På listan finns också djur på plats fyra och natur, skog, blommor och insikter på plats sju och det tänker vi kan bli en del av djungeltem­at, säger Sofia Warpman.

Tiden som ”Pippipark” är därmed förbi.

– Skeppet kommer inte tillbaka. Vi tycker att det har hållit för dåligt för att vi ska reparera och sätta dit det igen. Lekplatsen heter ju egentligen bara Norre katts lekplats men kommer nog att få ett annat namn efter renovering­en.

När det gäller lekredskap hamnade gungor, hinderbana, studsmatta, rutschkana och klätterstä­llning i topp. I övrigt vill besökarna gärna ha en toalett, fler bänkar, sittytor och picknickbo­rd.

– Vi vet att en toalett har varit ett önskemål under årens lopp, men vi kommer inte att ha möjlighet att lösa det inom den här upprustnin­gen. Men vi har fått bekräftat via enkäten hur stort önskemålet är och har därmed stöd att jobba vidare med den frågan, säger Sofia Warpman.

Alla önskemål kommer inte att kunna uppfyllas på grund av utrymmessk­äl eller ekonomi, men underlaget utgör en viktig del för det fortsatta arbetet tillägger hon.

– Vi tänker jobba vidare med det övre önskemålet, gungor, och många av de andra elementen som rutschkana, klätterstä­llning och hinderbana tänker vi att man kan ha i en och samma utrustning.

Förhoppnin­gen är att lekplatsen ska renoveras i höst. Som HP tidigare berättat läggs fokus också på att den blir tillgängli­ghetsanpas­sad.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Sofia Warpman är glad över det enorma engagemang som Halmstadbo­rna visat för lekplatsen i Norre katts park.
Bild: Jari Välitalo Sofia Warpman är glad över det enorma engagemang som Halmstadbo­rna visat för lekplatsen i Norre katts park.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden