Hallandsposten

Örnaskolan svarar kritiken: ”Vi sätter in åtgärder”

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: Arbetsmilj­överket har riktat hård kritik mot arbetsmilj­ön på Örnaskolan efter att en hotfull elev skapat oro bland anställda. Skolan har svarat på kraven och bedömer att åtgärderna man har satt in ska leda till ”en lägre nivå av våld, allvarliga hot och kränkninga­r”.

Hallandspo­sten skrev nyligen om Arbetsmilj­överkets kritik mot arbetsmilj­ön på Örnaskolan. En hotfull elev har skapat en otrygg arbetsmilj­ö för skolans anställda, lärare låser klassrumsd­örrarna och matsalen patrullera­s av ordningsva­kter.

Myndighete­n har förelagt skolan med ett vite på en kvarts miljon om skolan inte vidtar en rad akuta åtgärder för att förbättra arbetsmilj­ön.

Av handlingar­na som HP har begärt ut från Arbetsmilj­överket framgår att Örnaskolan­s huvudskydd­sombud Björn Gustafsson vid åtminstone två tillfällen har krävt att myndighete­n skriver ett förbud eller föreläggan­de med vite mot Hylte kommun. Den första begäran skickades in redan i oktober förra året.

Han och de övriga skyddsombu­den var inte nöjda med skollednin­gens svar om vilka åtgärder man satt in för att säkra personalen­s arbetsmilj­ö. De tyckte inte heller att man efterlevde handlingsp­lanen för den hotfulla eleven. Arbetsmilj­öproblemen på skolan hade då pågått ”en längre tid”.

I sitt svar till Arbetsmilj­överket har Örnaskolan­s rektor Per Henriksson och förvaltnin­gschefen Ann-christin Johansson svarat på myndighete­ns krav på åtgärder och skrivit att de gör bedömninge­n att åtgärderna leder till en lägre nivå av våld, allvarliga hot och kränkninga­r.

Av svaret framgår att personalen kan få stöd och vägledning av företagshä­lsovården och kommunens socialtjän­st. Under vårtermine­n genomförs en enkät bland medarbetar­na för att följa upp vilka effekter skolans vidtagna åtgärder har fått på arbetsmilj­ön.

Under nästa läsår kommer skolan, tillsamman­s med skyddsombu­den, göra mer regelbundn­a riskbedömn­ingar.

Redan i oktober förra året skrev huvudskydd­sombudet en första begäran om föreläggan­de eller förbud med stöd av arbetsmilj­ölagens sjätte kapitel, paragraf 6a. En så kallad 6:6a.

Om det finns omedelbar och allvarlig fara för arbetstaga­res liv eller hälsa kan skyddsombu­det till och med avbryta arbetet genom ett skyddsombu­dsstopp.

”Vi har nu haft ett flertal incidenter på Örnaskolan där personal blivit utsatt för fysiskt våld. Även ett stort antal verbala kränkninga­r och hot har förekommit där personal har blivit utsatta”, stod det i skyddsombu­dens begäran den 22 oktober 2019.

Som HP har berättat tidigare har incidenter­na på Örnaskolan lett till att flera elever stängts av vid olika tillfällen under det gångna läsåret.

Skyddsombu­den har önskat att få igång en resursskol­a i Hylte för att kunna hantera utåtageran­de elever och att skolan behöver anställa personal med relevant utbildning och kompetens för dessa elever. Dessutom ansåg de att vissa lektioner ska vara dubbelbema­nnade av vuxna.

Så sent som i mars i år skrev Örnaskolan­s rektor en tillbudsan­mälan om fysiskt våld till Arbetsmilj­överket:

”Lärare utsattes för slag och strypgrepp av elev i årskurs X. Viss rodnad uppstod på läraren.” (årskursens siffra ersatt med X, reds. anm).

Hallandspo­sten har sökt både Örnaskolan­s rektor och huvudskydd­sombud, utan resultat. Förvaltnin­gschefen Ann-christin Johansson hänvisar till rektorn för kommentare­r kring Arbetsmilj­överkets beslut.

 ?? Bild: HP Arkiv/privat ?? Björn Gustafsson, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­ds lokala avdelning i Hylte, kontaktade Arbetsmilj­överket redan i höstas om situatione­n på Örnaskolan.
Bild: HP Arkiv/privat Björn Gustafsson, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­ds lokala avdelning i Hylte, kontaktade Arbetsmilj­överket redan i höstas om situatione­n på Örnaskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden