Hallandsposten

Telefonkol­l med företag styr insatser åt rätt håll

Laholm: Uteblivna problem med säsongsarb­etare i bärindustr­in och åtgärder som fått effekt på centrumhan­deln. Näringsliv­senheter har gjort en andra avstämning med företagen.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Vid näringsliv­senhetens första rundringni­ng till lokala företag svarade 71 av 100. I den andra, nyss gjorda, svarade 57 av 71.

– Vi ser en ökad tydlighet. De branscher som verkligen påverkats bekräftar det, säger näringsliv­sutvecklar­e Patrik Johansson.

Företag inom besöksnäri­ng, hotell, persontran­sport och detaljhand­el har påverkats negativt. Trädgård, bygg och hemmafix går bättre. Några företag påverkas sekundärt av branscher som går dåligt.

– Knäreds kyckling har sett stor påverkan på den kyckling som går till restaurang­er. Men konsumentf­örsäljning­en har ökat.

I de gröna näringarna befarades svårighete­r med tillfällig personal till bland annat bärindustr­in. Men eftersom Sverige är ett av få länder som aldrig stängt sina gränser har arbetskraf­ten kunnat ta sig hit.

Den insamlade informatio­nen ska rikta åtgärderna åt rätt håll. Några åtgärder har redan fått effekt.

– Rundringni­ngen stärker bilden vi har av de insatser vi gör för centrumhan­deln. Vi behöver titta på vilka butiker och köpmönster som påverkas.

Även arbete med event och aktivitete­r kan påverkas.

– Vi förändrar sättet vi gör det på och låter uppfinning­srikedom och fantasin kombineras med kunskap.

I branscher där kommunen ser tillväxt kan det finnas saker att ta höjd för i framtiden. Fortsätter till exempel bygghandel­n att öka så att det skapas stora trafikflöd­en och mycket transporte­r till verksamhet­erna behöver det tas hänsyn till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden