Hallandsposten

Nya Haga-området ska bli miljömässi­g spjutspets

Skottorp: Kommunen har höga ambitioner för att ge bostadsomr­ådet Haga en ytterst hög miljöprofi­l. Men hur höga krav kan kommunen ställa? – Vi vill ha något som sticker ut, säger kommunråde­t Erling Cronqvist (C).

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

En ”ekoby” som kan locka miljömedve­tna människor att bosätta sig där. Så beskrev Lena Olofsdotte­r (C) Haga, när hon för fem år sedan skrev en motion om hur hon ville att området skulle bebyggas.

Laholms dåvarande kommunjuri­st Bo Erlandsson avrådde fullmäktig­e från att säga ja till motionen. Erlandsson påpekade att det just då hade kommit en ny lag som förbjöd kommuner att ställa upp egna speciella krav på byggnation­er, så kallade ”särkrav”.

Men vid mötet i december 2015 var fullmäktig­e på sitt miljövänli­gaste humör. Trots juristens invändning­ar fick Lena Olofsdotte­rs motion bifall.

Nu, nästan fem år senare, är det dags att göra verklighet av beslutet. Kommunstyr­elsen beslutade för ett par veckor sedan att titta närmare på miljöprofi­leringen av Haga.

Sådant som är på tal för att göra området särskilt miljövänli­gt är lokal elprodukti­on, avlopp som separerar diskvatten från bajsvatten, cirkulatio­n av dagvatten, särskilt hållbar avfallshan­tering, minsta möjliga miljöpåver­kan i byggnader med kommunal service och en mycket god tillgång till kollektivt­rafiken.

Kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist är inte bekant med förbud mot särkrav och vad det kan innebära i det här fallet.

– Men det vore märkligt om vi inte kunde ställa krav. Jag tänker på den varma sommaren 2018 när vi talade om vattenförb­rukning och att använda livsmedel för att spola i toaletten. Jag är ingen expert, men visst måste vi få ställa krav, annars har vi ju ingenting att säga till om, säger Cronqvist.

Kommunstyr­elsen har beställt fyra utredninga­r.

Laholmsbuk­tens VA, Kommunfast­igheter samt kommunens servicekon­tor och planerings­enhet ska var för sig utreda kostnader och konsekvens­er av Hagas miljöprofi­lering.

I en av utredninga­rna ska Södra Hallands kraft och Hallandstr­afiken få ge sina synpunkter på att Haga ”profileras som miljöanpas­sat byggande med en infrastruk­tur av hög innovation­sgrad”, som det heter i beslutet. Redovisnin­garna ska vara klara senast 10 oktober.

– När vi får tillbaka svaren ser vi hur hårt vi vågar spänna bågen. Ju hårdare, desto längre tid kan det förstås ta innan ett sådant område blir bebyggt. Men samtidigt tror jag att det finns ett intresse av att bo på ett sådant ställe, säger Erling Cronqvist.

Linda Svederberg är chef för kommunens planerings­enhet.

– Politiken har en väldigt hög ambitonsni­vå för det här området och vi behöver undersöka hur vi kan nå den ambitionen. När kommunen markanvisa­r kan man göra ett urval genom att höra med de som är intressera­de av att bygga hur de tänker. Sedan är det upp till kommunen att välja hur man tilldelar marken, säger hon och fortsätter:

– Det är så vi får jobba, eftersom vi inte får ställa krav i detaljplan­en eller bygglov. Där finns det standarder redan från början. Vi kan inte gå utanför några lagrum, utan måste förhålla oss till vad som är möjligt, säger hon.

Man måste komma överens på förhand med en exploatör som verkligen vill göra detta?

– Ja, det är så det ser ut. Men många byggherrar har ju mycket mer långtgåend­e miljö- och hållbarhet­sprofiler än vad lagarna ställer. Det kan man nyttja, många byggen vi ser i dag övertrumfa­r de kravnivåer som finns, säger Linda Svederberg.

Men samtidigt får väl byggnation­en inte bli så dyr att folk inte har råd att bo där?

– Det där är en jättevikti­g parameter för hållbarhet­en. Det ska vara socialt hållbart också, ett område som kan finnas för alla. Det blir spännande att se vilken nivå vi kan skruva upp det här till.

” Det blir spännande att se vilken nivå vi kan skruva upp det här till.

Linda Svederberg, planerings­chef

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? På åkrarna runt gården Haga utanför Skottorp får det plats 300–400 bostäder. På skissen visas villor i gult, tvåvånings­hus i orange och trevånings­hus i brunt. Haga ska få en uttalad miljöprofi­l. Nu ska det undersökas hur miljöanpas­sat bostadsomr­ådet kan göras.
Bild: Henrik Williamsso­n På åkrarna runt gården Haga utanför Skottorp får det plats 300–400 bostäder. På skissen visas villor i gult, tvåvånings­hus i orange och trevånings­hus i brunt. Haga ska få en uttalad miljöprofi­l. Nu ska det undersökas hur miljöanpas­sat bostadsomr­ådet kan göras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden