Hallandsposten

Campingbra­nschen vill ha besked om resandet

Myndighete­rnas motstridig­a besked gör det svårt för svenskarna att planera sin semester, hävdar camping-vd:n Johan Söör. – För alla i branschen underlätta­r det med tydliga och konsekvent­a budskap.

- Henning Eklund/tt Niklas Svahn/tt

I vanliga fall är sommarplan­eringen och alla sommarjobb­are klara i mars. Men i år är ingenting som vanligt för Sveriges största campingked­ja. Ett par veckor från att högsäsonge­n inleds är oron stor, och myndighete­rnas besked imponerar inte.

– Förra veckan gick Folkhälsom­yndigheten ut och preciserad­e att man kunde åka en…–två timmar med bil. Ett par dagar senare sade Socialstyr­elsen att man helst inte ska resa alls. Myndighete­rna ger tyvärr delvis motstridig­a besked, säger Johan Söör, vd för First Camp med 39 campingar i Sverige.

Och det märks hos campingbol­aget.

– Det myndighete­rna säger får fäste snabbt, det syns på både bokningar och frågor till vår kundtjänst.

Camping-vd:n tycker att Folkhälsom­yndigheten skulle kunna ge olika rekommenda­tioner för olika sätt att resa på.

– Det är olyckligt att klumpa ihop alla semesterfo­rmer. Campare har eget fordon med eget boende, och åtta av tio har egen toalett och kök, säger Johan Söör.

Planen för bolaget var att i år anställa 700 sommarjobb­are. Men inga har anställts, på grund av osäkerhete­n. Dessutom har investerin­gar och inköp stoppats, och en tredjedel av de cirka 120 fast anställda har permittera­ts.

I april minskade First Camps omsättning med 30 procent. Nu arbetar man utifrån olika scenarier för sommaren, från ljusa till mörka.

– Möjlighete­rna till en stark campingsom­mar är egentligen goda, men så länge det finns rekommenda­tioner om att undvika längre resor kommer gästerna inte våga boka, säger Johan Söör.

Redan nu syns en stor variation mellan destinatio­ner, där de nära storstäder klarar sig bäst medan de som är mest beroende av utländska gäster går sämst. Normalt sett står utlänninga­r för en fjärdedel av campinggäs­terna, men nu är den siffran nära noll.

– I utlandet finns en bild – rätt eller fel – av att smittan sprids väldigt mycket i Sverige, säger Johan Söör.

Statsepide­miolog Anders Tegnell säger att ett samlat besked om vad som gäller för sommaren kommer i början på juni.

– Det blir på en övergripan­de nivå, så att den som är ansvarig för en verksamhet kan planera den på ett sätt som minska smittsprid­ningen så mycket som möjligt. Vi kan inte ge individuel­la råd om allting, säger han.

Svårt läge för campingar under en pågående pandemi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden