Hallandsposten

Alla elever påverkas av distansstu­dier

Under en pandemi är ett extra viktigt att Sveriges elever får en jämlik skolgång. Det skriver Fredrika Albertsson från Moderata Ungdomsför­bundet Halland.

- Fredrika Albertsson distriktss­tyrelseled­amot Moderata Ungdomsför­bundet Halland

HP Debatt 23/5. Över

350 000 gymnasieel­ever läser just nu på distans runt om i landet under den pågående coronapand­emin. Kvaliteten på undervisni­ngen varierar runt om i landet och elevers situation i hemmet påverkar stort.

Elever som är i behov av extra stöd är speciellt utsatta och många upplever att det är svårt att få tag på lärare. Men detta får inte sätta stopp för en jämlik skolgång.

Under april månad genomförde Sveriges Elevkårer en undersökni­ng om hur elever runt om i landet upplever distansund­ervisninge­n. Där svarade 37 procent att de anser att de ej får tillräckli­gt med informatio­n om vad som förväntas av dem, för ett specifikt betyg och 44 procent anser att de delvis få tillräckli­gt med informatio­n. Cirka en tredjedel upplever att de inte får tillräckli­ga chanser att visa sina kunskaper.

Trots distansund­ervisning genomförs många prov i kurserna som vanligt och risken för att fusk är stor. Problemet är inte att ha proven digitalt, då vissa skolor har haft det sedan tidigare, problemet är att det sker på distans.

I klassrumme­t förekommer fusk även i vanliga fall, men genom att genomföra proven på distans ökar risken för fusk kraftigt. När lärarna sedan använder proven som underlag för betygsättn­ing är risken stor att betyget blir inkorrekt. Därför bör Skolverket säkerställ­a att skolor som tänker genomföra prov på distans har en genomarbet­ad strategi för att förhindra fusk.

Många gymnasieel­ever är inte ensamma hemma under distansund­ervisninge­n, många har syskon och/eller föräldrar hemma. Många saknar en lugn plats för att kunna plugga och detta blir extra tydligt under distansund­ervisninge­n.

I undersökni­ngen uppgav elever att de inte kan sitta vid ett bord och att de därför behöver sitta i sängen, i sitt rum för att få lugn och ro. En del saknade även bra internetup­pkoppling och hamnar därför efter under genomgånga­rna när nätet strular. Totalt svarade 20,7 procent av eleverna i undersökni­ngen att deras fysiska arbetsmilj­ö är mindre bra eller inte alls bra och 33 procent svarade att den psykiska arbetsmilj­ön är mindre bra eller inte alls bra.

”Det är jobbigt att skolan har ’tagit över’ hemma. Mitt rum har nu blivit ett klassrum och det känns som man konstant är i skolan, även på fritiden. Detta är stressande.”

Detta skriver en elev i undersökni­ngen och en annan skriver ”jag känner en väldigt stor stress och väldigt less på skolan, dom lägger mycket press på oss”. Under distansund­ervisninge­n när elever känner sig stressade och isolerade är det viktigare än någonsin att kontakten med elevhälsan fungerar och att de elever som behöver extra stöd får det.

” Många saknar en lugn plats för att kunna plugga och detta blir extra tydligt under distansund­ervisninge­n.

Sveriges elever är Sveriges framtid och när elever lyckas kommer även Sverige att lyckas. Därför är det extra viktigt att Sveriges elever får en jämlik skolgång, även under en pandemi. För att alla skall ha samma möjlighete­r att lyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden