Hallandsposten

Min treåring skriker jämt – vad ska vi göra?

Stina Hindström svarar på frågor om föräldrask­ap

- Har du frågor till GP:S relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej!

Min treåring skriker konstant. Inte bara när han är upprörd (vilket verkar vara för det mesta) utan allt som framförs, framförs med en ljudnivå som kräver hörselskyd­d. Detta påverkar humöret och tinnitusfö­rekomsten hos samtliga familjemed­lemmar och det börjar bli svårt att inte kontra hans skrikande med ett ”skrik inte hela tiden” – som gapas fram av oss vuxna. Hörseln hos honom är okej enligt läkare. Vad ska vi göra? Anna

Hej Anna!

Det är lätt att förstå att du är bekymrad. Höga ljud är tärande och kan sätta igång känslor av stress, ilska och vanmakt. Det låter verkligen jobbigt för alla i familjen, även för treåringen själv, och det är klokt att ni undersökt om det är något problem med hörseln.

Treåringar är i en intensiv utveckling­spsykologi­sk fas.

Språk, samspelsfö­rmåga och motorik utvecklas mycket. Man klarar många saker som tidigare var svårt. Treåringar övar dessutom självständ­ighet genom att uttrycka sin vilja och sina åsikter. Allt detta kan upplevas både kul och svårt för barnen – och för föräldrarn­a.

Att ibland vara upprörd hör åldern till, även om det är olika från barn till barn, men att vara upprörd nästan jämt är en annan sak. Då skulle jag tro att det är något barnet reagerar på. Mitt råd är att försöka sätta er in i ert barns perspektiv.

Kanske känner han sig inte förstådd? Treåringar tycker ofta om att prata och berätta och om vuxna har svårt att förstå kan det leda till frustratio­n. Att sällan få sin vilja igenom kan också kännas jobbigt, det kan handla om att barnet inte får bestämma men också att det inte klarar av något som det vill klara.

Treåringar fungerar bäst i miljöer och situatione­r som de känner igen sig i och förstår – kanske upplever han ibland omgivninge­n som svårbegrip­lig och oförutsägb­ar?

Även om treåringar fixar en del saker på egen hand blir de snabbt överbelast­ade av för höga krav, och att inte klara av kraven kan resultera i ilska.

När ni fått er en bild av vad som upprör ert barn kan ni föräldrar stötta varandra i att hjälpa honom. Med treåringar kan man komma långt med ökad positiv uppmärksam­het, lagom med krav, att låta barnet bestämma över små saker i vardagen och tydliga rutiner.

Du skriver också att din son skriker även när han inte är upprörd och det låter verkligen påfrestand­e. En del barn höjer rösten när de blir engagerade, detta kan vara extra intensivt i vissa utveckling­sfaser och brukar växa bort. Att bara säga till brukar inte fungera. Barn lär sig av att få veta vad, hur och varför de ska göra saker. Försök hjälpa till genom att prata i vanlig samtalston och reagera positivt när han gör likadant. Det är viktigt att som vuxen ha tålamod och påminna sig om att det kan ta tid.

Om er son pratar i vanlig samtalston ibland kan det vara klokt att försöka förstå vilka förutsättn­ingar han behöver.

Måste han skrika för att höras? Ibland kan det vara svårt att göra sin röst hörd i en familj och ni vuxna kan förekomma skrikandet genom mer uppmärksam­het. Tänk också på den allmänna ljudnivån i familjen. Kanske pratar ni föräldrar också högt till varandra? Det är lätt hänt. Jag har själv mer än en gång gapat på mina barn om att sluta skrika – för som du skriver vill man gärna skrika tillbaka när man tröttnat, men det leder sällan till varaktiga förändring­ar. Vi behöver visa våra barn hur vi vill att de kommunicer­ar.

Om problemen fortsätter även efter ni listat ut vad som gör ert barn upprört tycker jag du ska kontakta BVC där sjuksköter­ska, psykolog och läkare kan hjälpa. Jag önskar dig varmt lycka till! Ta hand om dig, och dina öron och gör vad du kan för att fylla ditt tålamod. Stina Hindström

 ?? Bild: Mostphotos ?? Även om treåringar fixar en del saker på egen hand blir de snabbt överbelast­ade av för höga krav, och att inte klara av kraven kan resultera i ilska.
Bild: Mostphotos Även om treåringar fixar en del saker på egen hand blir de snabbt överbelast­ade av för höga krav, och att inte klara av kraven kan resultera i ilska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden