Hallandsposten

Lars (Lasse) Hansson

- Håkan Gunnarsson En av grabbarna från Norr

Lasse växte upp vid Örjans vall och hade Halmstads Gymnastik & Roddarföre­ning (HGRF) som nära granne. 1950, som 19-åring, började han sin roddarkarr­iär och genom åren rodde han alla båttyper, från singel sculler till utriggad åtta.

I slutet av 1960-talet lockade

Lasse ner ett gäng grabbar från de norra stadsdelar­na till båthuset.

Med glada tillrop satte han igång deras träning på Nissans bruna vatten och fortsatte vintersäso­ngen med styrketrän­ing i Örjansskol­ans gympasal. Dessa aktivitete­r blev starten på en ”ny vår” för rodden i Halmstad.

Lasses glöd för sporten kom också att utnyttjas för en rad styrelseup­pdrag i HGRF, Svenska Roddförbun­det, Sällskapet Gamla

Roddare (SGR) och Sällskapet Årslavarna. Han blev så småningom – mycket välförtjän­t – hedersmedl­em i HGRF och hedersordf­örande i SGR.

”Gåbbafyran” var en unik konstellat­ion av Hgrf-veteraner som startade en roddarkarr­iär i veterankla­ssen. Det var Lasse som kläckte idén, och så småningom gav man sig ut i Europa och tävlade i både Veteran-vm och ”vanliga” veteranreg­attor. ”Gåbbafyran­s” roddare fick 2010 Kerteminde Roddklubbs medalj efter att ha debuterat i deras ”Vikinglöb” 40 år tidigare.

Lasse var skicklig med pennan, eller rättare sagt skrivmaski­nen, och var med och startade tidskrifte­n ”Svensk Rodd” 1975. Hans stora mästerverk är boken ”100 år på Nissan”, som han skrev till HGRF:S 100-årsjubileu­m 1989 – en verklig pärla.

Genom åren fick Lasse ta emot många utmärkelse­r, och den allra finaste fick han 2017, då Riksidrott­sförbundet tilldelade honom idrottens högsta utmärkelse – RF:S förtjänstt­ecken i guld – för ”mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten”.

Lasses sista år präglades av sjukdomar, men när krafterna stod honom bi satte han sig i permobilen och körde ner till båthuset för att delta i veteranern­as fikasnack, där han med glada skratt delade med sig av alla sina minnen och erfarenhet­er från ett långt roddarliv.

Vi saknar dig Lasse – du var en kamrat och personligh­et som vi minns med stor glädje!

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden