Hallandsposten

Rabarberna – användbara och tåliga medicinalv­äxter

De är friska, syrliga och tåliga som få andra växter i grönsaksla­ndet. Men visste du att rabarber är en gammal medicinalv­äxt från Kina, som förr användes för att bota magåkommor?

-

Som små rosaröda juveler sticker de upp sina knoppar i början av våren med ett löfte om en sommar fylld av godsaker. För det här är en frukt med många strängar på sin lyra. Dess rosa stjälkar gör sig lika bra i söta bakverk som heta chutneyrör­or eller friska drinkar. Fantasten Ingar Nilsson, som har skrivit boken ”Rabarber”, är en av dem som sjunger dess lov.

– Jag fick upp ögonen för den när jag bodde i Skottland under några år kring millennies­kiftet och var på en rabarberfe­stival i Wakefield. Från att inte ha haft någon särskild relation till rabarbern blev jag väldigt förtjust, eftersom den är så mångsidig, tålig och framför allt jättegod.

Rabarbern är inte bara god, den har även en spännande historia. Den så kallade medicinalr­abarbern kommer ursprungli­gen från Kina. Där har den odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Roten används som medicin mot diverse magåkommor – både för att bota diarré och som laxerande medel.

– I Sverige fanns rabarberro­t på apoteken ända fram till 1960-talet.

Den har varit lite av ett universalm­edel i medicinen, eftersom den både kan driva på och få stopp på flöden beroende på vilken mängd man tar, säger Ingar Nilsson.

När det kommer till matrabarbe­r finns det över 100 olika sorter. En av de vanligaste i Sverige är Victoria, men får Ingar välja blir det andra varianter.

– Jag tycker att Victoria har en stickig smak och är inte så förtjust i det gröna fruktkötte­t. Då väljer jag hellre Spangsbjer­g, Rosenhagen och Elmsfeuer. De har alla ett vackert rött fruktkött som passar fint i sylt och marmelad.

Men även de nyare, svenska sorterna Berit och Barbro, som båda har förädlats fram på SLU:S anläggning i Balsgård utanför Kristianst­ad under ett par decennier, är riktigt fina rabarber för såväl nybörjare som vana odlare.

– De har tagits fram för både sin smak och sitt utseende och är dessutom lika lätta att sköta som de flesta andra rabarber.

Trots att det inte är en krävande växt och den många gånger lever ett försynt liv i trädgårdsl­andet, finns det några saker att tänka på för att få den att trivas och ge god skörd. Det första är att ge plantan gott om plats. För när roten mår bra och får utrymme att växa mår hela plantan bra.

– Plantera den med minst en halvmeter till närmaste växt och plocka bort ogräs. Ge rabarbern gödning och vattna den om det blir torrt. Tänk också på att sätta din planta

 ??  ?? Rabarber kan skördas från tidig försommar ända in på hösten. Ingar Nilsson föreslår ett avbrott mitt i sommaren.
Rabarber kan skördas från tidig försommar ända in på hösten. Ingar Nilsson föreslår ett avbrott mitt i sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden