Hallandsposten

Ta en naturskön cykeltur på banvallen

- Ebba Werner Naturskydd­sföreninge­n

Färdigstäl­ld. Äntligen kan vi åter cykla hela sträckan Halmstad–simlångsda­len. Cykelleden har länge varit uppbruten i olika etapper.

Här slutade tågen rulla 1966. Man kunde åka från kust till kust. Många sträckor förstördes sedan. Vilken glädje då att något av banvallen blev kvar som cykelbana: Banvallsle­den.

Följ med! Fortfarand­e finns tågkänslan kvar: banvallen, en perrong, grindstolp­ar, skylten ”Passera ej banan då tåg höres eller synes”. På den knappt två mil långa sträckan upplever man ett Halland i miniatyr. Början är öppen och ofta blåsig. Utsikten är vidsträckt över Fylleåns dalgång. Vid sidan av Växjövägen blir det bullrigt, men inte värre än att lärkan kan överrösta!

Snart blir det tystare och du kan njuta av naturens ljud och dofter. Kanske se fiskgjusen eller rödgladan flyga över. Kanske spana in blommor och insekter. Utan rädsla för att vingla ut i trafik.

Du cyklar högt över alkärr, kör genom bergsskärn­ingar och passerar lövskogsdu­ngar som ger svalka och skydd. Kanske också några nävar blåbär om det är säsong! Ibland öppnar sig ett beteslands­kap med träbroar över småbäckar.

När du passerat den lilla sjön och Fylleån rinner bred och mäktig nedanför dig är du strax framme vid Naturskydd­sföreninge­ns Björkelund. Här är stoppet nästan ett måste! Se mångfaldst­rädgården eller gå vandringsl­eden.

Överallt finns spår av det landskap som fanns när järnvägen invigdes 1889: torprester, stengärdsg­årdar, äng och ginstljung­hed. Läs mer på nätet!

Sedan fortsatt fin cykling och inte långt till målet.

I Halmstad är cykelstråk­en välmarkera­de. Cykeln rullar lätt över avfasade trottoarka­nter. Det är en plats för cyklister.

Men något fattas! Var finns planen för skötseln av vägkantern­a? De verkar klippas utan hänsyn till när blommor blommar eller bin och fjärilar flyger. Det är dags nu! En tredjedel av landets vildbin är hotade. Vägkanter är en ”gratis” resurs som uppehållsp­lats eller spridnings­korridor för blommor och insekter. Längs Banvallsle­den finns nu zoner med respektive utan vegetation. Det kan krävas vårbrännin­g, bortskyffl­ing av tjockt gräslager, sandslänte­r för vildbin, augustislå­tter. En erfaren person måste inventera och skriva skötselpla­n!

På Banvallsle­den är cyklingen redan en naturupple­velse. Den kan förstärkas. För mångfalden är det själva livet. Med rätt vägkantssk­ötsel finns möjlighete­n! Gäller också kommunens övriga cykelbanor.

 ?? Bild: Anders Andersson ?? Banvallsle­den har kvar en del av den gamla skyltninge­n från tiden då det gick tåg här.
Bild: Anders Andersson Banvallsle­den har kvar en del av den gamla skyltninge­n från tiden då det gick tåg här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden